Peda Solar Pumps

Tips, Advice, Ideas

Welke Velgen Passen Onder Mijn Auto?

Welke Velgen Passen Onder Mijn Auto
Hoe weet ik welke velgen op mijn auto passen? – Naast die steekmaat van je auto is natuurlijk ook de velgmaat belangrijk. De velg moet op je band passen en daar wil je de diameter voor weten. De meeste auto’s komen tegenwoordig van de band af met 16- of 17-inch-wielen.

 1. Nu horen we je denken: maar welke velgmaat heeft míjn auto? De velgmaat vind je op je huidige banden.
 2. Aan de zijkant lees je de bandenmaat af.
 3. Staat daar iets als ‘195/65 R15’? Dan geeft het laatste getal de diameter van de velg aan — in dit geval 15 inch.
 4. Dit getal is altijd in inches en geeft de velgmaat aan die je op de band monteert.

Als je je afvraagt ‘welke maat velgen kunnen onder mijn auto’, dan is het antwoord dus het laatste getal van de bandenmaat.

Hoe weet ik of mijn velg past?

Ik wil niet alleen lichtmetalen, maar ook grotere velgen. Kan ik mijn auto pimpen? – De eerste vraag is dan waar je de huidige velgmaat kunt vinden. Die kan je gemakkelijk terugvinden op je huidige banden, waar je op de zijkant de bandenmaat kunt aflezen. Het laatste getal geeft in dit geval de velgmaat weer; staat er bijvoorbeeld ” 195/65 R15 ” dan geeft het laatste getal “15”- de diameter van de velg aan.

Dit cijfer is in inches en geeft de maat van de velg aan waarop de band moet worden gemonteerd. Een grotere velgdiameter ziet er sportief uit, maar kun je dit zelf upgraden? Sommige zaken kun je zelf controleren, zoals het aantal boutgaten in de velg- dat moet overeenkomen om de velg op de auto te kunnen monteren.

De meeste auto’s hebben tegenwoordig vier of vijf gaten in de velg zitten, dus dat kun je zelf eenvoudig tellen. De naafdiameter geeft de grootte van het naafgat in het midden van de velg aan. Als het naafgat te groot is kan dit bij lichtmetalen velgen meestal worden verholpen door het plaatsen van centreerringen, maar bij stalen velgen moet de naafdiameter precies kloppen.

 • Begint al wat ingewikkelder te worden nietwaar? Zeker als je bedenkt dat de steekmaat bij een velg met 5 bouten berekend moet worden.
 • En dan is er de ET-waarde, die aangeeft in hoeverre de velg naar binnen of naar buiten steekt ten opzichte van de wielkast.
 • We noemen dit ook wel de bolling en dit geeft aan of de velg uitsteekt of juist in de wielkast ligt.

De J-waarde geeft de breedte aan tussen de velgranden in inches. Dus dit wordt behoorlijk technisch, maar er is een eenvoudige truc die voor de gewone gebruiker prima werkt. Je kunt doorgaans namelijk 2 maten groter upgraden dan wat er origineel op de auto ligt.

Is dat 15 inch dan kun je naar 17 inch, en bij 16 inch is 18 inch haalbaar. Als je naar een grote velg gaat upgraden dan verandert niet alleen je inchmaat maar ook de breedte van je band en de hoogteverhouding. Je band wordt dus breder en platter en dit gaat altijd ten koste van het rijcomfort, houd hier dus rekening mee.

Bij 3 maten groter wordt de band erg plat en verdwijnt het rijcomfort geheel; de vering wordt stugger en je voelt elke oneffenheid in het wegdek. Als je de bandenmaat verkeerd hebt dan kan de omtrek van de band veranderen. Een te kleine omtrek zal als bijwerking hebben dat je op je snelheidsmeter harder rijdt dan je werkelijke snelheid.

Welke Naafgat heeft mijn auto?

Wat is de naafdiameter? – Het naafgat van een auto is de middelste ruimte van het hart van de velg, die om de as van de auto valt. De velg moet zich goed centreren op de as van de auto. De naafgatdiameter meten we in millimeters en bepaalt of een velg om de as van de auto past. Hieronder zie je een tekening van het naafgat van een velg.

Hoe kies je de juiste velg?

Velgen kiezen: de naafbreedte en steekmaat – Een velg moet uiteraard naadloos aansluiten op je wielen en ook passen bij je auto. Dat betekent dat ook de naafbreedte van de velg gelijk moet zijn aan de naafbreedte van de naaf op je auto. Dat zorgt ervoor dat je zeker weet dat alle velgen goed vastzitten en dat ze niet alleen maar in de wielbouten hangen.

Dat zou immers een onveilige rijsituatie zijn. Tot slot adviseren we je bij het kiezen van velgen goed te letten op de steekmaat. Dit is eigenlijk niets anders dan de afstand tussen de afzonderlijke wielbouten. Is die afstand symmetrisch (zoals bij 4 bouten), meet je simpelweg de ruimte tussen 2 bouten.

Is dat niet het geval (zoals bij 5 bouten), dan gebruik je de diameter van de cirkel die je door alle bouten kunt tekenen.

Hoeveel mag de Naafdiameter afwijken?

Volgens steekmaat.nl is een afwijking van 5 mm acceptabel.

Kan elke band op elke velg?

Welke bandbreedte past er in de velgen van mijn racefiets? 22 Augustus 2021 25 Augustus 2021 De laatste jaren was het veel wielrenners vast al opgevallen dat racefiets banden steeds breder worden. Waar een jaar of 10 geleden een breedte van 23 mm nog de standaard was, was dat 5 jaar geleden al 25 mm.

 • En deze trend zet zich voort.
 • Door de introductie van schijfremmen kunnen er namelijk steeds bredere banden gebruikt worden.
 • Een te brede band had voorheen namelijk niet door de remklauw van de velgrem gepast.
 • Je kunt stellen dat een bandbreedte van 28 mm de standaard begint te worden.
 • Je kunt als fietser niet zomaar kiezen voor bredere banden.

De bandbreedte moet namelijk wel in je velg passen. Het is daarom goed om eerst je velgbreedte te weten voordat je een nieuw setje banden gaat kopen. In deze blog lees je hier meer over en krijg je een compleet overzicht van de grootste bandenfabrikanten en hun band- en velgbreedte combinaties.

 • Je hebt al kunnen lezen dat 28 mm de standaard begint te worden binnen de,
 • Al hebben veel tegenwoordig ook al de mogelijkheid om banden te monteren van 32 mm of breder.
 • Bandbreedtes is een onderwerp waar niet alleen wielrenners zich mee bezig houden.
 • We kunnen hierbij niet om de gravel bikers heen.
 • Zijn vaak een stuk breder dan racefiets banden.

Gravelbanden zijn namelijk vaak, of zelfs breed. Welke Velgen Passen Onder Mijn Auto Deze Vittoria racefiets band heeft met 28 mm de standaard bandbreedte van tegenwoordig. Om deze bredere banden goed op de velg te laten vallen, is er een bredere velg nodig. De band past daar beter op en krijgt een mooiere ronding. Hierdoor kun je met minder druk in de banden fietsen, zonder dat de rolweerstand hoger wordt. Welke Velgen Passen Onder Mijn Auto Met de juiste bandbreedte kun je hier met een lagere bandenspanning fietsen waardoor je minder trillingen ervaart. Dat komt op deze kasseien wel van pas! Een aantal jaar geleden is er door de Europese vereniging van band- en wielfabrikanten (ETRTO) een standaard opgesteld over welke bandbreedte op welke velgbreedte past.

 1. Maar ondertussen zijn bij een aantal bandenfabrikanten de ontwikkelingen alweer zoveel verder gegaan, dat de bandenfabrikant zelf een andere bandbreedte voor een bepaalde velgbreedte aan kan raden.
 2. Dit maakt het verhaal weer iets ingewikkelder.
 3. De ETRTO is niet per se de standaard waar je je op moet blindstaren.

Daarom kun je in onderstaande tabel kijken, per bandenfabrikanten, welke bandbreedtes zij aanraden per interne velgbreedte. De interne velgbreedte is de velgbreedte aan de binnenzijde van de velg, dus waarbinnen de band komt te liggen. Die staat aangegeven in de specificaties van het wiel en staat vaak ook op de velg.

13 15 17 19 21 23 25 27 29
23 S, C, V, CH, M, Mi, P S, C, V, CH, M, Mi, P S
25 S, C, V, CH, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi, P S S
28 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S S S
30 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi S S
32 S, C, V, Ch, M, Mi S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi S S
33 S, C, V, Ch, M, Mi S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi S S
35 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi S
38 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi, P S
40 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi, P S
42 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, V, Ch, M, Mi, P S,C
45 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi
48 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, P S
50 S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, V, Ch, M, Mi, P S, C, P S

Heb je de juiste bandbreedte gevonden? Mooi! Er is nog wel één belangrijk punt om rekening mee te houden. Kijk voordat je nieuwe banden aanschaft goed of ze wel goed in je frame passen!

See also:  Formule 1 Welke Zenders?

Hoe groot mogen mijn velgen zijn?

Velgen – De afmetingen van de niet-oorspronkelijke wielen/velgen worden aanvaard voor zover :

Het spoor binnen de tolerantie van 2% verhoging t.o.v. de oorspronkelijke spoorbreedte niet overschrijdt : 2% voor de wagens, 4% voor de terreinvoertuigen. De banden mogen niet uit het koetswerk steken De banden mogen het koetswerk of de ophanging niet raken wanneer de wielen maximaal worden uitgedraaid.

Hoeveel verschil mag er in ET-waarde zitten?

Afwijking ET waarde bij koop andere velgen U overweegt de aanschaf van een andere set velgen voor uw Mercedes maar de ET-waarde wijkt 7 mm af van de oorspronkelijke maat van de huidige velgen. Bij een kleinere ET-waarde komen velgen verder naar buiten te staan, bij een grotere ET-waarde, zoals in uw geval, staan de wielen meer naar binnen.

Daarmee wordt de zorgvuldig uitgedokterde geometrie van besturing en wielophanging verstoord. De auto kan daardoor gevoelig worden voor spoorvorming, trekken in het stuur bij oneffenheden en rem- en aandrijfkrachten. Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde met maximaal 5 mm wel als algemene norm.

Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen. Ik zou dus de voorkeur geven aan een 100% passende set omdat dit feitelijk de stuurgeometrie zoals bedacht door de autofabrikant in stand houdt. Een afwijking daarin levert in de regel ook een verslechtering op.

Hoe werken velgen maten?

Naast de steekmaat wordt ook de velgdiameter gebruikt om de velgmaat aan te geven. Hiermee doelen we op de diagonale grootte van de velg. De velgdiameter wordt altijd weergegeven in inches.1 inch = 2,54 centimeter. Om de diameter van jouw velg in inches te achterhalen deel je het aantal gemeten centimeters door 2,54.

Wat betekent 7j bij velgen?

Voorbeeld met velgmaat: 8½Jx17H2 LK100/5 ET35 – Hoe moet je de velgmaat aflezen? We gebruiken deze ingewikkelde maat even als voorbeeld. Met deze code laten we je zien hoe een velgmaat wordt omschreven. Zo’n maat is als volgt opgebouwd: Dit cijfer geeft de breedte van de velg aan in inches: de velgbreedte.

 1. De breedte wordt altijd gemeten tussen de buitenste randen van de velg.
 2. Het rubber van de band moet altijd 10 tot 30 mm breder zijn dan de velgbreedte, zodat de band goed op de velg past.
 3. Dat betekent dat een band met een breedte van 185 mm vaak wordt gemonteerd op een velg met een breedte van 6 inch.

En op een velg met een breedte van 7 inch worden vaak banden gemonteerd van minimaal 195 mm en maximaal 225 mm. Deze letter is de hoorncode en beschrijft de vorm van het velgbed. Dat wordt ook wel het kraagprofiel, de kraagrand of de velgbedvorm genoemd, J maat velg staat in dit geval voor 17,3 mm.

 1. Andere codes kunnen zijn K (19,6 mm), JK (18 mm) en L (25,4 mm).
 2. Deze letter geeft aan dat het een eendelig wiel is.
 3. Een wiel bestaat uit twee onderdelen: een wielbasis en een wielbed.
 4. Bij het maken van een wiel kan ervoor worden gekozen om deze twee delen samen te smeden of om als één deel te gieten.
 5. In het geval van onze maat is er gekozen voor het gietproces en is het dus een eendelig wiel.

Dit is overigens ook het meest voorkomende type. De inch velgmaat. Dit getal is de diameter van de velg, dus de diagonale grootte. De diameter wordt altijd aangegeven in inches. Veel auto’s hebben tegenwoordig 15, 16 of 17 inch velgen. Maar ook grotere velgen – zoals 18 inch en 19 inch – zijn momenteel erg populair.

De velg in ons voorbeeld heeft een dubbele hump. Na de velgrand zie je dus twee bulten. Andere soorten velgen hebben een enkele hump, een flat hump of een special ledge. Deze codering kan vooral belangrijk zijn als je op runflat-banden rijdt. Deze code geeft de diameter van de steekcirkel aan in millimeters.

De ruimte tussen de boutgaten is bij onze velg dus 100 mm. Het tweede getal geeft het aantal boutgaten aan, in dit geval dus 5. ET waarde velgen aflezen doe je met deze code. De ET-waarde van ons voorbeeld is 35 mm. ET is een afkorting voor de Duitse term “Einpress Tiefe”.

In het Nederlands zouden we dit de wielbolling noemen en in het Engels offset. Een velg bestaat uit twee delen: een deel waar je band op gemonteerd wordt, en een deel waarmee het wiel aan je auto wordt gemonteerd. Als het tweede deel – de schijf – precies in het midden van de velg zit, dan is de ET-waarde 0 mm.

Hoe hoger dit getal, hoe meer de velg naar binnen valt. Hoe lager het getal, hoe meer de velg naar buiten steekt. Bij sommige velgen wordt ook de diameter van het naafgat weergegeven. Het naafgat is de uitsparing in de velg voor de as van de auto. De velg wordt gecentreerd gemonteerd op de as.

Waarom zwarte velgen?

Iedereen ziet er goed uit in zwart – Zwarte velgen zijn buitengewoon populair en zien er op vrijwel alle lichte auto’s goed uit, zelfs met een felgekleurde carrosserie. Zwart doet het goed op zilverkleurige, gele, groene en rode auto’s. Het effect is iets minder bij donkere wagens, maar ook hier is dat een kwestie van goed combineren. Zwarte velgen zijn worden het vaakst door autobezitters gekocht Zwart en wit vormen een bijzondere combinatie; het is een karakteristiek duo dat niet bij iedereen in de smaak valt, Vergeet ook niet dat lichte velgen bij een donkere carrosserie ervoor zorgen dat de wielen optisch groter worden.

 1. Deze truc kun je gebruiken om de aandacht af te leiden van een minder mooi deel van de auto.
 2. Over lichte velgen kun je beter even nadenken! Witte modellen kunnen er buitengewoon indrukwekkend uit zien, vooral in combinatie met natuurkleuren,
 3. Vergeet niet dat hoe lichter de velg, hoe sneller hij vies wordt.

Niet alleen omgevingsfactoren zoals modder en stof zijn een probleem, maar ook stof van de remblokken die door slijtage moeilijk te verwijderen strepen op je lichte velgen kunnen achterlaten.

Welke breedte past op mijn velg?

Welke band past op welke velg? De binnendiameter van de band moet met de schouderdiameter van de velg overeenkomen. Een bandbreedte 37-622 past bijvoorbeeld op een velg van 622 x 19C. Verder moeten de bandbreedte en de velgbedbreedte op elkaar afgestemd zijn.

Welke soorten velgen zijn er?

Stalen of lichtmetalen velgen? – Er bestaan twee soorten velgen: lichtmetalen en stalen velgen. Deze laatste is, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van staal. Deze velgen zijn de norm en worden standaard op nieuwe wagens geplaatst. Ze bieden immers de perfecte bescherming bij kleine opspringende steentjes en aanvaringen met de stoeprand.

 • Bovendien zijn ze beter bestand tegen strooizout tijdens de winterperiode.
 • Bij worden stalen velgen dus ten zeerste aangeraden.
 • Hoewel de voordelen van stalen velgen voor zich spreken, brengen sommige fabrikanten ook lichtmetalen velgen op de markt.
 • Deze velgen zijn gemaakt uit aluminium en verbeteren de rijprestaties van een auto enorm.

Een groot voordeel is bijvoorbeeld het behalen van hogere snelheden, wat te danken is aan het lichte gewicht van aluminimum. Bovendien zijn lichtmetalen velgen zeer geliefd om esthetische redenen. Wat is de velgmaat voor mijn auto? Deze veelgestelde vraag is volledig terecht en hangt van verschillende factoren af.

 1. Deze factoren, zoals het type auto en de bandenmaat, bepalen welke velgen überhaupt op uw wagen kunnen gemonteerd worden.
 2. De velgmaat kan u echter gemakkelijk terugvinden op uw huidige band.
 3. Op de zijkant van uw band kunt u immers de aflezen.
 4. Het laatste getal geeft in dit geval de velgmaat in inches weer.

Wenst u echter een band met andere afmetingen te plaatsen, dan is de een cruciale stap.

Hoe meet ik de Naafdiameter?

Waar vind ik de steekmaat van mijn auto? – De steekmaat van uw auto kunt u gemakkelijk vinden. Dit doet u door het aantal boutgaten te tellen. Let hierbij op dat u het middelste gat, het naafgat, niet meetelt. Vervolgens vindt u de diameter van de steekcirkel door te meten vanaf de bovenkant van een boutgat, tot aan de onderkant van het overstaande boutgat.

Welke auto’s hebben steek 5×112?

De populairste auto’s met steek 5×112: Volkswagen Golf, Passat, Jetta, Touran en Tiguan, Skoda Octavia, Superb en Yeti, Seat Altea, Leon 1P en Toledo, Audi A3, A4 en A6, Mercedes A-klasse, B-klasse en Ford Galaxy.

Wat als de ET-waarde hoger is?

ET Waarde velg Wat is een ET waarde ? De ET waarde van een velg is de afstand van het montagevlak van de naaf tot de hartlijn van het velg. De ET waarde van de velg wordt gemeten in millimeters en resulteert in een positieve, negatieve of nul-ET. Een positieve ET waarde is wanneer het naafmontagevlak zich naar de voorzijde of wielzijde van het wiel bevindt.

Hoe hoger de ET waarde, hoe verder de velg naar binnen gaat. Een negatieve offset is wanneer het montagevlak van de naaf naar de achterkant of de remkant van de middellijn van het wiel is gericht. Hoe lager de ET waarde, hoe verder de velg naar buiten gaat. Een nul-ET is de originele ET waarde van de auto.

Hieronder een simpele weergave van een positieve ET waarde, negatieve ET waarde en een nul-ET. Welke Velgen Passen Onder Mijn Auto Wat is mijn ET waarde ? De ET waarde kunt u vaak gemakkelijk vinden aan de achterkant van uw huidige velgen. Vaak wordt het aangegeven met ET 45 / IS 45 of offset 45. de 45 is hierbij een positieve offset van 45 millimeter. Let wel op: bij auto’s met een breedset configuratie zoals bijvoorbeeld een BMW, Mercedes of een Porsche, kan het zijn dat de achtervelgen een afwijkende ET waarde hebben ten opzichte van de voorvelgen.

Wat is beter 16 of 17 inch velgen?

U overweegt 16″ velgen op uw Volkswagen Sportsvan te monteren. Er zitten nu 17″ velgen onder en u vraagt of dit verstandig is. Afrolomtrek De Golf Sportsvan wordt geleverd op verschillende velg/band combinaties. De afrolomtrek van de band moet echter gelijk blijven.

Als de omtrek van de velg dus groter wordt, wordt de band lager en zit er minder rubber tussen het wegdek en de velg. Dit zorgt voor een directe stuurreactie en minder comfort dus een sportief karakter. Als u van 17″ naar 16″ velgen gaat moet er dus een hogere band op waardoor er meer rubber tussen wegdek en velg komt.

Dit zorgt voor een indirectere stuurreactie en meer comfort. Band/velg combinatie Voor alle duidelijkheid, het gaat dus altijd om een band/velg combinatie met de juiste afrolomtrek. De velgen moeten uiteraard aan de specificaties voor de auto voldoen dus juiste steek, naafgat en ET waarde.

See also:  Welke Planten Houden Niet Van Koffiedik?

Welke band mag op mijn velg?

Correspondentie tabel afmetingen van banden/velgen Deze tabel is handig voor het vinden van de juiste bandafmetingen gebaseerd op de grootte van uw velgen.

Breedte van de velg Minimale breedte van de band Aanbevolen breedte van banden Maximale breedte van de band
5 155 165 of 175 185
5.5 165 175 of 185 195
6 175 185 of 195 205
6.5 185 195 of 205 215
7 195 205 of 215 225
7.5 205 215 of 225 235
8 215 225 of 235 245
8.5 225 235 of 245 255
9 235 245 of 255 265
9.5 245 255 of 265 275
10 255 265 of 275 285
10.5 265 275 of 285 295
11 275 285 of 295 305
11.5 285 295 of 305 315
12 295 305 of 315 325
12.5 305 315 of 325 335

Als u de configuratie van uw originele velgen/banden wilt wijzigen, hebben wij voor u een document met de overeenkomstige bandafmetingen voor personenauto’s:, : Correspondentie tabel afmetingen van banden/velgen

Wat is beter 17 of 18 inch velgen?

Onderwerp: 17 inch of 18 inch velgen?

 1. 08-08-12, 08:22 Beste Forumleden, Ik rij nu bijna een week in mijn nieuwe aanwinst, een Audi A6 2.0 sedan uit 2003. Er zitten nu 16 inch audi velgen onder. Maar ik vind dat totaal niet passen onder zo een grote wagen. Het smoelt gewoon niet! Het liefst zou ik naar 17 of 18 inch willen gaan. Mijn voorkeur gaat naar de RS6 velgen (oudere type) Die met 5 dichte spaken. Graag zou ik jullie advies willen omtrent de maat van de velgen, moet ik voor 17 of 18 inch gaan? En wat mij ook een beetje zorgen baart is, hoe is de rijcomfort met een maat of 2 grotere velgen? Graag zou ik jullie ervaringen willen horen, en evt of iemand een leuk setje over heeft voor verkoop. Met vriendelijke groet, Albin
 2. 08-08-12, 08:40 Zeker 18″, 17 is echt te klein. Comfort merk je vrijwel niks van, dat merk je pas vanaf 19″.
 3. 08-08-12, 10:03 Oorspronkelijk geplaatst door Dedde Zeker 18″, 17 is echt te klein. Comfort merk je vrijwel niks van, dat merk je pas vanaf 19″. niet helemaal, want bij een standaard A6 merk je ook zeker verschil in spoor en stuurgedrag op de weg, 18″ oogt veel mooier dat zeker, maar vergeet niet dat het wiel en dus de onafgeveerde massa een stuk zwaarder is bij 18″. VW Passat Variant Highline R-line 4Motion DSG (2016) Audi A3 Sportback 8P 1.6 automaat
 4. 08-08-12, 10:06 Zeker 18″, maar zelf zou ik minstens 19″ nemen. Comfort heb je nog te over (vind ik persoonlijk) en ziet er stukken beter uit.17″ of 18″ voor een A6 vind ik gewoon te klein en ook wel een beetje jammer. Audi TT 2.0 TFSI, Phantomblack, bruin interieur, xenon, led en alulook interieur etc.
 5. 08-08-12, 11:10 17″ parabool onder een verlaagde C5 vond ik anders precies goed. groter kan altijd, maar om nou te zeggen dat 17″ niks is. De wagen moet natuurlijk wel goed omlaag, dat scheelt al een heleboel.
 6. 08-08-12, 21:16 ”gewoon” 17”. Comfort is niet geheel onbelangrijk en staat erg goed. Bij 18” of meer wordt het, naar mijn idee, zo’n scheurbak of Jonnie’s car. Audi 80 CD Turbo diesel / Audi 80 1.8 S / Audi 100 2.3 E 1994 / Audi A6 Avant 2.5 TDI 1997 / Audi A6 Avant 3.0 V6 quattro Tiptronic 2001 / Audi A8 3.7 V8 quattro Tiptronic 2003 / Audi A3 SB 1.8 TFSI Ambition, DSG 2007 / BMW 523I Executive 2011
 7. 08-08-12, 22:25 Oorspronkelijk geplaatst door slt ”gewoon” 17”. Comfort is niet geheel onbelangrijk en staat erg goed. Bij 18” of meer wordt het, naar mijn idee, zo’n scheurbak of Jonnie’s car. Meningen verschillen hé. Ik heb in Leuven eens een A7 zien staan met 17″ velgen erop en het leek gewoon nergens op, het sportieve totaalbeeld van de auto was om zeep. Een vervangwagen (A6 C7 Avant) had ook 17″ en daar ergerde ik me ook steeds weer aan (al valt het bij zo’n auto beter mee omdat hij er sowieso minder sportief uitziet dan een A5 of A7). Persoonlijk zou ik zelfs 20″ gaan, maar die zijn toch wel erg duur. Misschien later als zomersetje en de huidige 19″s voor de winter houden. OT: volgens mij kan je nog gerust 18″ nemen zonder comfort te verliezen, vanaf 19″ wordt het ietsje harder en bij 20″ rijdt je gewoon heel wat harder. Het is maar wat je verkiest! Audi TT 2.0 TFSI, Phantomblack, bruin interieur, xenon, led en alulook interieur etc.
 8. Ad

 9. 08-08-12, 23:43 het is een ’03 A6 hè, die staat standaard op 16″, met groter dan 17″ blijft er al erg weinig rubber over imho, gaat ten koste van t comfort, en stuurt onrustiger. duo quattro’s: ’83 80quattro, ’95 coupé S2 Abt C5
 10. 09-08-12, 16:45 kijk de reacties beginnen lekker binnen te komen. het liefst zou ik voor 18 gaan, maar ben zo bang dat ik veel comfort verlies. graag zou ik reacties willen zien van forumleden die ongeveer dezelfde a6 hebben en met 17 of 18 inch velgen. en hun ervaring ook willen horen.
 11. 09-08-12, 18:58 De maat van de wielen moet je ook in samenspel met de vering/demping zien. Het comfort haal je natuurlijk niet alleen uit de band. Wat is je verdere set-up? Ik had er 18″ onder toen ik ‘m kocht, met een standaard onderstel (dempers waren hard aan vervanging toe). Nu met 17″ parabool en Eibach verlagingsveren en Bilstein B4 (= min of meer gelijk aan standaard demping) vind ik het comfort nog prima. Heel veel verschil zit er niet in 17-18″, maar ik hou dan ook wel van een stevige wegligging.
 12. 10-08-12, 10:29 17″ Wel op een A6 met sportonderstel (20mm lager als ik het goed heb). Rijdt comfortabel en ziet er toch goed uit. Audi A4 Avant (B7) 3.0TDI Quattro Advance 2007 s-line Audi A6 Avant (C5) 2.5TDI (132kw) Quattro Exclusive Sport 2003
 13. 10-08-12, 17:40 Ik rij op standaard onderstel (wel met verlagingsveerschotels voor) en relatief lage bandenspanning, en ervaar het verschil in rijcomfort tussen 16″ (205/55, winter) en 17″ (235/45, zomer) als minimaal. Kom wellicht ook omdat het rubber in de winter wat stugger is Het is natuurlijk wel zo dat 17″ met 235 (of 225) wel zwaarder stuurt en af en toe last heeft van spoorzoeken bij stapvoets rijden over zwaar ingesleten wegdelen. Omdat rijcomfort bij mij hoog int vaandel staat, en ik het nu al op het randje vindt, zal ik me niet aan 18″ wagen. Kwa uitstraling vind ik 17″ zeker niet missstaan, maar 18″ staat wel net wat dikker Bijgevoegde Afbeeldingen
  • (31,0 KB, 107 keer bekeken)

  – 2003 A6 2.4 V6 125 kw. –

 14. 11-08-12, 08:23 Hier 19″ en 255 breed, en hij glijdt als een boot over de weg, je merkt soms maar half dat je wielen hebt en niet in een hovercraft zit Gelukkig deint hij niet als een boot of een hovercraft! Wel op standaardveren en niet verlaagd (n.b.: de auto ligt normaal wel 1cm lager dan een A6, dus die laatste zou minstens even comfortabel moeten zijn). De aanloopwagen was een A6 met 17″ en ik merk eerlijk gezegd niets van verschil in comfort. Maar verschillende Audi’s testen is idd een goed plan. Familie en collega’s aanspreken? Audi TT 2.0 TFSI, Phantomblack, bruin interieur, xenon, led en alulook interieur etc.
 15. 11-08-12, 11:42 Ik denk dat een A7 niet te vergelijken is met een C5.is een A7 niet luchtgeveerd trouwens? Sowieso is 19″ onder een A7 niet te vergelijken met 19″ onder een C5, daar de banden van een A7 een stuk groter rol omtrek hebben en dus meer lucht rond de velg Ik denk dat de bandhoogte bij 19″ onder een A7 ongeveer gelijk zal zijn aan die van 17″ onder een C5 Op strak asfalt glijdt mijn C5 ook als een hovercraft, maar kuilen, korte hobbeltjes en klinkerbestrating voel je wel goed Al is het natuurlijk wel persoonlijk wat iemand stuiterig vind of niet Laatst gewijzigd door Funkystuff; 11-08-12 om 11:46, – 2003 A6 2.4 V6 125 kw. –
 16. 11-08-12, 13:17 Ik heb onder mijn A6 C5 quattro 18” old RS6 velgen. Prima comfort met het af fabriek 2cm lagere onderstel. ‘s Winters rij ik met 15” wieltjes. Dat rijdt allicht wat comfortabeler maar eigenlijk merk ik weinig verschil. Ik hou het expres bij 18” en geen 19 omdat ik anders bang ben toch wel wat comfort in te moeten leveren (al zijn er mensen die het ook met 19” nog prima vinden, heel persoonlijk dus). Mijn setup:
 17. 11-08-12, 16:38 Vergeet trouwens ook niet dat hoe groter de velg, hoe meer kans op kromrijden, stoeprandschades etc Ook een reden dat ik het bij 17″ (x7.5) hou, en met 235 erom heen is er voldoende wangbreedte voor stoepranden Laatst gewijzigd door Funkystuff; 11-08-12 om 16:41, – 2003 A6 2.4 V6 125 kw. –
 18. 12-08-12, 01:14 Oorspronkelijk geplaatst door MichaelC165 Hier 19″ en 255 breed, en hij glijdt als een boot over de weg, je merkt soms maar half dat je wielen hebt en niet in een hovercraft zit Gelukkig deint hij niet als een boot of een hovercraft! Wel op standaardveren en niet verlaagd (n.b.: de auto ligt normaal wel 1cm lager dan een A6, dus die laatste zou minstens even comfortabel moeten zijn). De aanloopwagen was een A6 met 17″ en ik merk eerlijk gezegd niets van verschil in comfort. Maar verschillende Audi’s testen is idd een goed plan. Familie en collega’s aanspreken? leuk, jouw vrolijke posts maar je zit hier op het C5 deel van het forum, jouw auto heeft niets met het onderwerp hier te maken en je post is dus compleet nutteloos, aangezien deze auto’s niet te vergelijken zijn. VW Passat Variant Highline R-line 4Motion DSG (2016) Audi A3 Sportback 8P 1.6 automaat
 19. 13-08-12, 13:03 Oorspronkelijk geplaatst door Funkystuff Vergeet trouwens ook niet dat hoe groter de velg, hoe meer kans op kromrijden, stoeprandschades etc +1 Ik heb afgelopen vrijdag een van mijn 18 inch velgen naar de velgenspecialist gebracht om te laten richten omdat er een enorme deuk in zat. En dat terwijl ik ze nog maar 1,5 maand in gebruik heb. Deuk zat aan de binnenzijde (motorkant) dus geen stoeprand. Ik vermoed zo een vermaledijde eiland-drempel waar ik voorheen altijd fullspeed overheen reed. Anyhow, iets wat mensen die grotere velgen willen vaak niet weten: hoe groter de velg, hoe zwaarder de combinatie van velg+band. Minder licht rubber, meer zwaar (?) aluminium denk ik. Bij mij scheelt het 7,5 kg per velg+band met mijn 16 inch velgen (die wel 30 mm smaller zijn).
 20. 13-08-12, 13:17 Zijn dat originele Audi velgen? Immitatie velgen gaan over het algemeen wel veel sneller kapot (goedkope varianten dus).
 21. 13-08-12, 13:26 Nee, het zijn RS4-imitaties. Maar een beetje rustiger over de drempels kan ook geen kwaad,

: Onderwerp: 17 inch of 18 inch velgen?

Kunnen alle velgen op alle autos?

Welke wielen passen onder mijn auto? – Niet alle wielen passen op elke auto. Allereerst gaat het om de steekmaat. Dat is de diameter van de denkbeeldige cirkel die je door alle boutgaten van het wiel kunt trekken. De steekmaat moet exact kloppen, anders is het wiel niet goed vast te maken.

 • Ook de boutgaten moeten precies passen.
 • Als die te groot zijn, komt het wiel niet goed vast te zitten en dat is gevaarlijk.
 • Zorg dus altijd dat het wiel perfect past.
 • Behalve de steekmaat is ook de velgmaat belangrijk.
 • De diameter van wielen wordt uitgedrukt in inches.
 • Auto’s in het A- en B-segment worden tegenwoordig vooral op 14- of 15-inch wielen geleverd.

De grootste wielen op productieauto’s hebben momenteel een diameter van 22 inch. Om bijvoorbeeld de afwijking van de weergave van de snelheidsmeter te beperken is het belangrijk dat de omtrek van het gehele wiel, inclusief de band nagenoeg hetzelfde blijft als je wielen en/of banden vervangt.

Wat is beter grote of kleine velgen?

Wat is de zin van grote velgen? Grote velgen geven: hoger brandstofgebruik, meer bpm, meer lawaai, minder comfort en beschadigen snel bij het pakken van een stoeprand. Gaat het nou alleen om het ‘mooi’? Zijn het dure spijkerbroeken met kapotte knieën? Of snap ik de praktische voordelen niet. Wie het weet mag het zeggen. Welke Velgen Passen Onder Mijn Auto

De zin van grote velgen is dat ze kennelijk in een behoefte voldoen. Voordelen Nadelen Uiterlijk

Aan grote velgen (en dus plattere banden) zitten naast de zo gewilde ‘looks’ ook praktische voordelen. De besturing wordt wat scherper en communicatiever omdat een plattere band minder vervormt. Als om de grotere velg ook een bredere band ligt heb je een betere wegligging op droog wegdek en een kortere remweg op droog wegdek.

 1. De nadelen vinden we vooral op het gebied van zowel veer- als geluidscomfort.
 2. Een hoger brandstofverbruik krijg je niet van grote velgen op zich, maar wel van de bredere banden waarmee grotere velgen meestal gepaard gaan.
 3. De luchtweerstand is dan nog de grootste factor.
 4. Andere nadelen van (veel) bredere velgen en banden zijn o.a.

een grotere gevoeligheid voor spoorvorming, minder grip op nat en glad wegdek, slechtere waterafvoer dus eerder kans op aquaplaning en een grotere massatraagheid wat nadelig kan uitpakken voor de werking van ABS en ESP. Als we dan de balans opmaken vermoed ik inderdaad dat het ‘mooi’ een sterke behoefte is omdat men de nadelen graag op de koop toe neemt.

Wat is beter 15 of 16 inch velgen?

wat is het snelheids verschil tussen 15 en 16 inch banden De omloopmaat van een 16 inch band is groter. Die zal dus bij dezelfde snelheid minder vaak rond gaan dan een 15 inch band.Denk maar eens aan een fiets, hoe groter de wielen, hoe minder snel je hoeft te trappen.

 • Het verschil tussen een 15 en 16 inch band, heeft niks met snelheid te maken.
 • De snelheid heeft te maken met het vermogen van je auto en hoever je het gaspedaal intrapt.
 • Alleen maakt een 16 inch band minder omwentelingen dan een 15 inch band.
 • Er hoeft helemaal geen verschil in te zitten, aangezien bij een 15″ band de wang hoger is dan bij de 16″ band.

Daardoor zal het loopvlak bij beide banden nagenoeg gelijk zijn.15″ of 16″ geeft de velgmaat aan en daarmee indirect de bandenmaat. Bij fietsbanden is de band opbouw voor een 24″ en 28″ velg nagenoeg gelijk, zodat bij gelijke snelheid het 24″ wiel sneller draait dan bij een 28″ wiel.

Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden De wang van een 15 of 16 inch band kan heel goed even hoog zijn, hangt af van de maat. Maar ik begrijp wat je bedoelt. +1 De 15″ of de 16″ banden refereren aan de velgmaat; Een 16″ band zal te los om een 15″ velg liggen, terwijl het vrijwel onmogelijk is een 15″ band om een 16″ velg te leggen en als je dat al zou lukken, dan komt er een dusdanige trekspanning op de band te staan dat je de kans loopt dat die kapot gaat.15″ of 16″ heeft in principe niets met snelheid te maken.

Maar ik denk dat ik je vraag wel begrijp; waarschijnlijk wil je weten of je met grotere banden meer snelheid kunt maken.Het antwoord daarop is nee; uiteindelijk moet je motor toch alle energie leveren en die wordt niet meer of minder door grotere banden.Wel kun je met grotere banden dezelfde snelheid halen met waarschijnlijk een iets lager toerental.En met grotere banden wordt je snelheidsmeter minder betrouwbaar.

Die rekent gewoon aantal omwentelingen om. In Italie mag je bijvoorbeeld om deze reden niet rijden met andere bandenmaten dan in je kentekenbewijs (libretto) staan aangegeven als typegoedgekeurd.Het verschil in snelheid: hier gaat een beetje wiskunde je helpen. De omtrek van een band is pi maal de doorsnede.Als je banden zou hebben met een doorsnede van 16″ ipv 15″ (maar we hadden al geconstateerd dat dat de velgmaat is), zou je 16*pi als omtrek hebben, ipv 15*pi, een verschil dus van 1 pi.

Dat is een verschil (vermeerdering) ten opzichte van de oorspronkelijke omtrek van 6,67%. In dit voorbeeld rijd je dus 107 als je teller 100 aangeeft (verondersteld dat die precies goed is afgesteld).Je zou de berekening even moeten maken met de werkelijke doorsnede van de banden.

Je kunt dan nemen: Doorsnede grotere banden gedeeld door doorsnede originele banden maal 100 min 100. Het dan gevonden getal geeft het percentage aan waarmee je eigenlijke snelheid hoger ligt dan wat er op jouw teller staat. Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Prachtig antwoord. Dat van die italiaanse libretto klopt precies.

Vaak staat de standaard maat die je mag voeren aangegeven en daarnaast 1 (en soms meerdere) alternatieven. Je kan en mag dus niet zelf maar wat aanrotzooien, zoals bij ons.+1 Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden In Dld is dat niet anders. Voor afwijkende maten heb je een speciale toestemming nodig (ABE).

Welke maat band past op mijn velg?

Welke band past op welke velg? De binnendiameter van de band moet met de schouderdiameter van de velg overeenkomen. Een bandbreedte 37-622 past bijvoorbeeld op een velg van 622 x 19C. Verder moeten de bandbreedte en de velgbedbreedte op elkaar afgestemd zijn.

Hoe ver mag ET-waarde afwijken?

Afwijking ET waarde bij koop andere velgen U overweegt de aanschaf van een andere set velgen voor uw Mercedes maar de ET-waarde wijkt 7 mm af van de oorspronkelijke maat van de huidige velgen. Bij een kleinere ET-waarde komen velgen verder naar buiten te staan, bij een grotere ET-waarde, zoals in uw geval, staan de wielen meer naar binnen.

Daarmee wordt de zorgvuldig uitgedokterde geometrie van besturing en wielophanging verstoord. De auto kan daardoor gevoelig worden voor spoorvorming, trekken in het stuur bij oneffenheden en rem- en aandrijfkrachten. Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde met maximaal 5 mm wel als algemene norm.

Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen. Ik zou dus de voorkeur geven aan een 100% passende set omdat dit feitelijk de stuurgeometrie zoals bedacht door de autofabrikant in stand houdt. Een afwijking daarin levert in de regel ook een verslechtering op.

Welke auto’s hebben steek 5×112?

De populairste auto’s met steek 5×112: Volkswagen Golf, Passat, Jetta, Touran en Tiguan, Skoda Octavia, Superb en Yeti, Seat Altea, Leon 1P en Toledo, Audi A3, A4 en A6, Mercedes A-klasse, B-klasse en Ford Galaxy.

Waar vind ik de Naafdiameter?

De naafdiameter is de diameter van het naaf gat in het midden van de velg. Dit moet perfect passen, zodat de velg goed gecentreerd op de naaf komt te zitten.