Peda Solar Pumps

Tips, Advice, Ideas

Welke Taal Spreken Ze In Bali?

Welke Taal Spreken Ze In Bali
Wat voor taal wordt er gesproken op Bali? – Op Bali wordt Balinees (Bahasa Balli) gesproken. Ook het Balinees Maleis wordt veel gesproken, deze taal lijkt heel erg op het Maleisisch en leren de kinderen op school. Daarnaast wordt er Indonesisch en het Chinese Mandarijn gesproken.

Hoe zeg je hallo in Bali?

Groeten in het Indonesisch

Nederlands Indonesisch
Hallo Halo
Hoi Hai
Goedendag Selamat siang
Goedemorgen Selamat pagi

Was Bali van Nederland?

Achtergrond Bali « Reisinformatie Bali « Royal Bali Bali is een eiland van de Indonesische archipel. Het is overwegend Hindoeïstisch en heeft ruim drie miljoen inwoners. Sinds de onafhankelijkheid van Nederland is Bali een provincie van de republiek Indonesië. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties Het eiland Bali is een provincie van Indonesië, dat, na van Nederland te zijn geweest, onafhankelijk werd in 1945. Het Hindoeïstische Bali ligt in Zuidoost Azië en heeft ruim 3 miljoen inwoners. Al in de prehistorie was Bali bewoond.

Aangenomen wordt dat het Hindoeïsme vanuit India in de 7e eeuw ook naar Bali kwam. Van lieverlee won de Islam in de Indonesische archipel terrein op het Hindoeïsme tot in 1520 het laatste deel van buureiland Java zich daartoe bekeert. De Balinezen weten de Hindoe cultuur echter in ere te houden. In die periode laat de Hindoe priester Nirartha veel bouwen.

De eerste Nederlanders kwamen in 1597 bij aan land. Twee ervan waren meteen verliefd op het eiland en wilden niet meer terug, toen al! In 1908 viel Bali onder Nederlandse controle na het eervolle gevecht op leven en dood ( paputan ) van de laatste van de Balinese koninklijke families. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties Bali is een van de 33 provincies van de republiek Indonesië, Het eiland ligt iets ten zuiden van de evenaar tussen de eilanden Java in het westen en Lombok in het oosten. Ten noorden van Bali ligt de Javazee en in het zuiden de Indische oceaan. Bali heeft een oppervlakte van 5636 km². Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties Een vulkaanketen die van oost naar west loopt, deelt het eiland in tweeën. Enkele vulkanen zijn nog actief zoals de hoogste berg Agung en de berg Batur (respectievelijk 3142 en 1717 meter hoog). De noordzijde van de vulkaanketen is steil en vandaar uit loopt een smalle strook laagland tot de kust. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties Bali telt ruim 3 miljoen inwoners, Ongeveer 80% van hen is Hindoe, Het aantal niet-Hindoes neemt toe door immigratie uit de naburige eilanden Java en Lombok. Het zuiden heeft de grootste bevolkingsdichtheid, daar werken veel mensen in de toeristensector.

Ook de visserij, handel en kunstnijverheid vormen bronnen van inkomst maar de meeste Balinezen zijn boer. Het leven van de inwoners draait om hun geloof, Het hele jaar wijdt de Balinees zich aan kleine of grote ceremonies en de voorbereiding daarvan. Wees niet verbaasd als plotseling een belangrijk kruispunt is afgesloten vanwege één of ander ritueel.

Veel plaatselijke zaken worden geregeld door de Banjar, de gemeenschap van bewoners. Deze komt voor vergaderingen en bijvoorbeeld gamelanconcerten bijeen in de Bale Banjar, een soort buurtcentrum. Vrijwel iedere Balinees spreekt ook Indonesisch en bij de uitermate vriendelijke bevolking kunt u ook met Engels heel aardig terecht. Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties De Balinese architectuur is zowel spiritueel, mystiek als functioneel. Hij brengt dood en leven tezamen, eert de goden en weert de boze geesten. Bij het bouwen houden de Balinezen onder andere rekening met de hiërarchie van ruimte, het evenwicht in het universum, de menselijke maten en verhoudingen en de puurheid van materialen.

Kunnen ze Engels in Bali?

Spreekt iedereen goed Engels? – Het Engels van de meest Indonesiers is goed. Zeker de jongere generatie leert Engels op school. Overigens is het Bahasa Indonesia een vrij simpele taal waarin werkwoorden allemaal in de eerstepersoon worden vervoegd.

Wat moet ik hebben voor Bali?

Wat moet je niet vergeten voor vertrek naar Indonesië? – ‘Voor Indonesië heb je een toeristenvisum ( Visa on Arrival ) nodig. Je koopt deze gewoon op het vliegveld. Maar let op: je moet het visum contant afrekenen en je paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn.

Wat voor kleding mee naar Indonesië?

Indonesië – Welke kleding moet ik meenemen op reis naar Indonesië? De beste kleding om mee te nemen is makkelijk zittende, lichte vrijetijdskleding. Natuurlijke stoffen, met name katoen, zijn uitstekend geschikt om in een tropisch land te dragen. De soms brandende zon vereist bescherming, zoals een hoofddeksel en zonnebrandmiddel.

 • In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas.
 • Voor een enkele koele avond, en tevens als bescherming tegen de muggen, is een warmer kledingstuk aanbevolen.
 • Dit geldt ook voor een verblijf in een hoger gelegen gebied (met name op Sumatra en Java).
 • Gaat u tijdens de reis een trekking maken? Dan zijn goede wandelschoenen en een lange broek noodzakelijk.

Denkt u bij een bezoek aan de Bromo of Ijen vooral aan warme kleding en schoenen met een goed profiel. : Indonesië – Welke kleding moet ik meenemen op reis naar Indonesië?

Waarom wordt er geen Nederlands meer gesproken in Indonesië?

Nederlands wereldwijd
Nederlands :

Nederlands in Nederland Nederlands in België

Nederlands in Wallonië

Nederlands in Suriname Nederlands op Aruba, Curaçao en Sint Maarten Nederlands in Zuid-Afrika – Erkenning Nederlands in Frankrijk

Nederlands in Frans-Guyana

Nederlands in Duitsland Nederlands in de Verenigde Staten Nederlands in Canada Nederlands in Indonesië

Nederlandse creoolse talen :

Afrikaans ( verwantschap met Nederlands )

Namibisch-Afrikaans

Petjo Javindo Negerhollands Berbice-Nederlands

Portaal Nederlands

Het Nederlands is eeuwenlang de taal van de machthebbers geweest in de Indische Archipel, toen die, of delen ervan, door de Nederlanders waren gekoloniseerd. Het is sinds de overdracht van West Papoea/Nieuw-Guinea aan Indonesië in 1963 geen officiële taal meer.

Wat is het geloof in Bali?

Reisinformatie Bali | Alles wat je moet weten over Bali Algemene informatie Bali maakt deel uit van de Soenda-eilanden en is gelegen tussen de eilanden Java en Lombok. Er wonen rond de 4.4 miljoen Balinezen op het eiland. Het eiland heeft een oppervlakte van 5.633 km2, dit is te vergelijken met Noord- en Zuid-Holland samen. Religie De meeste Balinezen zijn hindoe, in tegenstelling tot de rest van Indonesië waar de meerderheid moslim is. De Balinezen hebben hun eigen vorm van hindoeïsme en dit geloof bepaalt de hele cultuur en het sociale leven op Bali. Volgens hun religie zijn tegenstellingen, zoals hemel en hel, goed en kwaad, licht en donker, even belangrijk om zo de harmonie van de wereld in evenwicht te houden.

 • Hierdoor hebben Balinezen evenveel aandacht voor goden als voor demonen en beiden moeten op dezelfde manier vereerd worden.
 • Iedere Balinees begint de ochtend met het neerleggen van offermandjes voor de deur, in de familietempel en zelfs voor restaurants, winkels en op gevaarlijke kruispunten vind je deze van palmbladen gemaakte mandjes gevuld met rijst, bladeren en vruchten.

Dit alles om de goden te verblijden en de demonen mild te stemmen. Ook wierookstokjes worden gebrand zodat het kwaad uitblijft en het goede kan komen. De hindoeïstische Balinezen geloven sterk in reïncarnatie en voorwaarde voor wedergeboorte is dat het lichaam vernietigd moet worden door vuur, dat reinigende kracht heeft.

Van de vele ceremonieën die er tijdens het leven worden gehouden, is de crematie de heiligste religieuze ceremonie. De lijkverbranding gaat gepaard met veel rituelen, maar zonder het vloeien van tranen, want dan zou het voor de ziel moeilijker worden om afscheid te nemen. Klimaat Bali heeft een tropisch warm en vochtig klimaat met weinig temperatuurschommelingen.

De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden. Bali kent twee seizoenen: Mei – september: droge seizoen Oktober – maart: regenseizoen Tijdens het regenseizoen valt de meeste regen in de nacht of in de vroege ochtend en als het overdag regent, zijn de buien kort en hevig en breekt daarna de zon weer door.

Wel is de luchtvochtigheid hoog tijdens het regenseizoen. Tijdsverschil en acclimatiseren In de zomertijd is het op Bali 6 uur later dan in Nederland, in de wintertijd 7 uur. Door het tijdsverschil kun je na aankomst last hebben van een jetlag. Probeer op de dag van aankomst zo weinig mogelijk te slapen overdag, hooguit een uur of twee, en zo snel mogelijk het ritme van je bestemming aan te houden.

Doe het rustig aan de eerste dag, zodat je kunt wennen aan het klimaat en probeer niet teveel koude drank te drinken. Wees natuurlijk ook voorzichtig met de felle zon. Geld en valuta De munteenheid in Indonesië is de Rupia (IDR). Voor de meest actuele wisselkoers kun je kijken op www.wisselkoers.nl Je mag maximaal 5.000.000 IDR in- of uitvoeren, bij andere valuta geldt geen minimum of maximum. Het gemakkelijkste is om geld te pinnen, dat kan bijna bij alle pinautomaten welke voorzien zijn van het Cirrus logo.

 1. Traveller Cheques zijn niet nodig om mee te nemen en de koers is lager dan wanneer je pint of contact geld wisselt.
 2. Indien je contact geld wilt wisselen, kun je dat het beste bij een bank doen of een officiële geldwisselaar.
 3. Probeer grote coupures te wisselen in kleinere, want vaak is het moeilijk met grote coupures te betalen.

Let op: dollarbiljetten van voor 2002 worden niet geaccepteerd! Je dient hier dus in Nederland goed op te letten. Grote hotels wisselen in de regel ook dollars en euro’s, zowel cheques als cash. De koers die berekend wordt kan van bank tot bank verschillen.

 1. De bekende creditcards worden in de belangrijke centra op Bali en Lombok vrijwel overal geaccepteerd bij banken.
 2. Visa en Mastercard worden aanbevolen.
 3. Er kan een extra commissie berekend worden (1-3%) op creditcard betalingen.
 4. Bij de grote banken kun je met je creditcard geld opnemen.
 5. Het is onverstandig om alleen op je pinpas te vertrouwen voor het halen van geld.

Als een lokale pinautomaat bijvoorbeeld geen verbinding kan krijgen om je pincode te verifiëren, lukt het niet. Voor meer informatie over pinlocaties in Indonesië kun je kijken op de website www.mastercard.com. Houd er rekening mee dat je je pas moet deblokkeren gedurende de vakantieperiode voor gebruik van de pinautomaten buiten Europa.

Dit kan gemakkelijk via je bank-app. Vaccinaties en gezondheid Vaccinaties zijn voor veel bestemmingen niet verplicht, maar worden wel aangeraden. In de regel worden vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus, polio), Hepatitus-A en soms ook tegen buiktyfus aangeraden. Malariapillen: je hoeft deze vaak niet meer van te voren en tijdens de reis te slikken.

De artsen adviseren een noodpakket voor het geval dat je malaria oploopt. Voor kinderen is dat anders, sommige artsen adviseren wel preventieve malariapillen voor hen. Voor de meest actuele informatie over de benodigde vaccinaties raden wij je aan om tijdig (minimaal 6 weken voor vertrek) instanties als je huisarts, Thuisvaccinatie, GG&GD, Travel Clinic, Reisdokter, Tropeninstituut of Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (lcr) te raadplegen.

KidsReizen werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Dit een landelijk werkend vaccinatiecentrum waarbij je thuis gevaccineerd kunt worden. Dus geen wacht- en reistijd meer! Je maakt een afspraak wanneer het uitkomt, zelf ‘s avonds of in het weekend, zonder hier extra kosten voor te betalen. Kijk voor meer informatie op http://kidsreizen.nl/gezond-reis/ Paspoort en visum Voor reizen naar Bali geldt dat een paspoort nodig is dat nog 6 maanden na vertrek uit Bali geldig is.

Let op dat ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben. Bij aankomst op een van de grote luchthavens in Indonesië (Medan, Jakarta, Denpasar, Surabaya en Batam) ontvang je een gratis visum dat 30 dagen geldig is. Bij een verblijf langer dan 30 dagen moet een visum vooraf zijn aangeschaft via de Indonesische ambassade.

 • Wanneer je samen met kinderen op reis gaat en niet allebei de ouders gaan mee op reis, dan heb je toestemming nodig van de andere ouder om minderjarige kinderen mee te nemen naar het buitenland.
 • Ijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen Voor reizigers die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, kan een afwijkende regeling gelden.

Reizigers dienen zelf zorg te dragen voor de juiste documenten. Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen, evenals een kopie van de reis- en annuleringsverzekering en alarmnummers voor het blokkeren van je bankpassen in geval van diefstal of verlies. Eten en drinken De Indonesische keuken is voor ons erg bekend en op bijna alle eilanden vind je de rijsttafels en satéstokjes op de menukaart. Sommige gerechten kunnen heet zijn, maar vaak hebben restaurants de smaak aangepast en het wat milder gemaakt.

 1. Veel restaurants hebben een menukaart met zowel internationale als Indonesische gerechten, dus er is voor ieder wat wils! Bali heeft een overvloed aan heerlijk vers tropisch fruit, zoals bananen, papaja’s en ananassen.
 2. Uit eten in Indonesië is erg goedkoop; voor een gemiddeld diner betaal je tussen de 8 en 10 euro.

Je kunt op Bali geen kraanwater drinken, maar overal zijn flessen water te koop, dit kost nog geen euro per fles. Je kunt beter geen salades eten (kunnen gewassen zijn met leidingwater), geen ijsblokjes in je drank laten doen en geen rauwe groenten of geschild fruit eten.

Oop ook geen schepijs, maar verpakt ijs. Wat mee te nemen We raden je aan om luchtige katoenen kleding mee te nemen en een regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen. Een pet en een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor zijn voor je kids zeker nodig, evenals een t-shirt met (lange) mouwen tegen het verbranden.

Onderstaande items vormen geen volledige inpaklijst, maar zijn tips voor dingen die niet mogen ontbreken in je koffer! – dunne luchtige katoenen kleding, waaronder in ieder geval 1 lange broek en 1 T-shirt met lange mouwen – hoofddeksel/pet (zeker voor kinderen!) – regenjas of paraplu tijdens het regenseizoen – goede wandelschoenen – zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (30 tot 50) – ontsmettende zeep (te gebruiken zonder water) Als je reist met kleinere kinderen: – babyfoon – polsbandje voor kids met daarop naam en mobiele telefoonnummer – snoetepoetsers voor de allerkleinsten – sudocrème tegen luieruitslag bij baby’s Geneesmiddelen: – Imodium – (kinder) ORS – muggenolie met deet (let op dat bij kinderen onder de 2 jaar maar 30% deet in anti-insectenmiddel mag zitten) – middel tegen jeuk/pijn bij insectenbeten – (kinder)paracetamol – pleisters – thermometer – ontsmettingsmiddel – pilletjes tegen reisziekte – evt.

 • Het kan weleens kan voorkomen dat de stroom uitvalt, dus het is handig om ook een zaklamp mee te nemen.
 • Nuttige adressen
 • Indonesische ambassade in Nederland Tobias Asserlaan 8 2517 KC Den Haag Tel.: +31 70 310 81 00
 • Fax: +31 70 364 33 31

Nederlandse ambassade in Indonesië Jalan H.R. Rasuna Said Kav. S-3 Kuningan Jakarta 12950 Tel: +62 21 524 82 00

 1. Fax: +62 21 570 07 34
 2. Indonesische ambassade in België Tervurenlaan 294 1150 Brussel Tel: +32 2 771 20 14
 3. Fax: +32 2 771 22 91
 4. Belgische ambassade in Indonesië Deutsche Bank Building – 16de verdieping Jalan Imam Bonjol 80 10310 Jakarta Tel: +62 21 316 20 30
 5. Fax: +62 21 316 20 35
 6. Alle bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen.

: Reisinformatie Bali | Alles wat je moet weten over Bali

Welke taal lijkt op het Nederlands?

Een grote (taal)familie – Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.

 1. Het Frans lijkt niet op het Duits en Nederlands omdat het tot een hele andere taalfamilie behoort.
 2. Het Frans is net als het Spaans, het Portugees, het Italiaans en het Roemeens, een Romaanse taal.
 3. De Romaanse talen hebben een andere voorouder: het Latijn.
 4. Toch is het niet zo dat het Nederlands en het Frans helemaal geen familie van elkaar zijn.

De Germaanse talen en de Romaanse talen hebben namelijk ook een gemeenschappelijke voorouder. Ze zijn allebei ontstaan uit het Indo-Europees. Het Indo-Europees werd ongeveer 3000 jaar voor Christus gesproken en de meeste talen in Europa zijn uit dit Indo-Europees ontstaan.

 1. Behalve het Germaans en het Latijn stammen bijvoorbeeld ook het Grieks, het Slavisch (waartoe het Russisch en het Bulgaars horen) en het Albanees van het Indo-Europees af.
 2. Van alle taalgroepen op de wereld is de groep van de Indo-Europese talen het grootst.
 3. Ook buiten Europa worden immers Indo-Europese talen gesproken, denk maar aan het Engels in Noord Amerika, Afrika en Australië, het Spaans in Zuid-Amerika en het Frans in Afrikaanse landen.

Een andere grote taalgroep is het Sino-Tibetaans, daartoe behoort het Chinees dat door meer dan een miljard mensen wordt gesproken.

Wat is de beste taal?

1. Spaans – Spaans is een echte wereldtaal en is na het Mandarijn-Chinees de meest gesproken taal ter wereld. Na een cursus Spaans kun jij je straks prima verstaanbaar maken in Spanje of Zuid- en Midden-Amerika. Het Castiliaans, zoals Spaans door moedertaalsprekers vaak genoemd wordt, is een Romaanse taal en heeft dus veel overeenkomsten met bijvoorbeeld Frans of Italiaans.

Hoeveel geld mee Bali?

Budget backpacken in Indonesië – Indonesië is een van de goedkoopste landen in Azië om te backpacken. In de toeristische gebieden zoals Bali is het allemaal iets duurder, maar ook hier is het nog goed te doen. Als je echt goedkoop wilt reizen kun je voor 20 tot 25 euro per dag wel rondkomen. Als je wat meer luxe wilt en wat meer activiteiten wilt ondernemen kun je op zo’n 40 euro per dag rekenen. De kosten kunnen voornamelijk oplopen als je meerdere eilanden wilt bezoeken en dure boottochten of binnenlandse vluchten moet maken. Qua eten en drinken is Indonesië een van de goedkoopste landen van Azië, zeker als je bij lokale warungs eet. Lees meer over je budget voor backpacken in Indonesië en gebruik onze handige calculator. In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Indonesië. Uiteraard verschilt dit enorm per persoon. We hebben daarom de kosten opgedeeld drie groepen; > Backpacker – reist rond met een beperkt budget en bespaart waar mogelijk. > Flashpacker – let op de kosten, maar is bereid om af en toe wat meer uit te geven. > Luxere toerist – wilt het met name zo leuk mogelijk hebben en kijkt nauwelijks naar de kosten.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 8 € 14 € 23
Vervoer € 7 € 10 € 15
Eten en drinken € 4 € 8 € 15
Activiteiten € 5 € 8 € 12
Totaal € 24 € 40 € 65

Hoeveel geld moet je hebben voor Bali?

Wat kost een vakantie Bali van 4 weken? – Je hebt al heel wat bedragen voorbij zien komen en ik kan me voorstellen dat je het overzicht een beetje kwijt bent geraakt tijdens het lezen. Om het overzichtelijk te houden zal ik alle kosten voor 2 personen nog een keer op een rij zetten. Want wat kost een vakantie naar Bali nou echt?

Kosten 28-daagse rondreis Bali Bedragen in €
Vliegtickets 1.190,00
Hotels 1.029,00
Vervoer op Bali 416,21
Boodschappen 26,69
Eten en drinken 607,97
Activiteiten en entreekosten bezienswaardigheden 171,35
Onvoorziene kosten (bezoek arts en medicijnen) 77,52
Totaal 3.518,74

Wat kost een vakantie Bali? In totaal kostte onze 28-daagse reis naar het Indonesische eiland € 3.518,74, Zo kom je uit op € 62,83 per persoon per dag, Dit bedrag is dus inclusief een vliegticket Bali, alle accommodaties op Bali en de kosten voor een bezoek aan een arts en medicijnen.

Wat is verboden in Bali?

Is het roken toegestaan in Indonesië? – Roken is verboden in publieke ruimtes zoals medische faciliteiten, onderwijs faciliteiten en gebedshuizen. Roken is ook verboden in openbaar vervoer. Binnen en buitenspeeltuin voor kinderen zijn ook een rookvrij zone. Rookruimtes zijn beschikbaar in andere type publieke ruimtes en kantoorgebouwen.

Wat voor kleding draag je in Bali?

Kleding en bagage – Bali Travel Kleding Vanwege het tropische klimaat is lichte katoenen kleding aan te raden op Bali. Bent u van plan ook naar het hoger gelegen binnenland te trekken dan zijn truien en dicht schoeisel zeker nodig. De temperatuur kan in de bergen tot 10 graden dalen.

 1. Bij het bezoeken van instanties is vrijetijdskleding niet gewenst.
 2. Mannen behoren een overhemd en lange broek te dragen, vrouwen een jurk of rok.
 3. Bagage Denk goed na welke bagage u mee wilt nemen naar Bali.
 4. Houdt ook het gewicht in de gaten.
 5. U mag bij de meeste airlines niet meer dan 20 kilo meenemen.
 6. Hierop zijn wel uitzonderingen.

Sommige airlines staan 30 kilo toe en/of toe hebben regels voor het meenemen van sportbagage (duikmateriaal, golftas, etc.) Informeer hier naar bij reserveren. Op Bali is het niet nodig zelf met uw koffer te lopen. Het is gebruikelijk dat uw koffers naar uw kamer worden gebracht tegen een kleine fooi.

Is Bali veilig om te reizen?

Veiligheid Bali – Bali Travel Bali is een veilige en prettige bestemming om zelfstandig te reizen. Dit geldt voor vrijwel alle toeristische gebieden in Indonesië. Desondanks dient u, net als in ieder land een bepaalde voorzichtigheid in acht te nemen. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam uw waardevolle bezittingen in de kluis van uw hotel te leggen of in een afgesloten koffer op uw kamer.

 • Draag uw tas als u op stap gaat gekruist over uw schouders.
 • Ook op Bali komt het voor dat toeristen slachtoffer kunnen worden van tasjesdieven op een scooter.
 • Handig is ook altijd het kleingeld bij de hand te hebben; in de bus of taxi kunt u dan betalen zonder uw portemonnee te voorschijn te halen.
 • Als u van plan bent een auto of een brommer/scooter te huren, kijk dan zorgvuldig na of het voertuig in orde is.

Zo nodig kunt u een proefrit maken met de verhuurder. Vraag tevens altijd welke benzine u moet tanken. Zorg dat als u van plan bent om op een scooter te gaan rijden of een auto te huren tijdens uw reis in Indonesië vooraf bij de ANWB in Nederland een internationaal rijbewijs aan te schaffen.

Hoe begroeten mensen elkaar in Indonesië?

Do’s-and-don’ts in Indonesië | RVO.nl Indonesische zakenmensen steken veel tijd in het opbouwen van vertrouwensvolle, duurzame en persoonlijke relaties. Dat gebeurt tijdens informele ontmoetingen zoals diners en feestjes. Pas als de relatie is ontwikkeld, kunnen er zaken worden gedaan. Indonesisch is de officiële taal, de internationale handelstaal is Engels. Echter, het wordt gewaardeerd als u een paar woordjes Indonesisch spreekt. Indonesisch is een relatief makkelijke taal om te leren. In grote steden en toeristische gebieden beheersen inwoners vaak het Engels. Sommige oudere Indonesiërs spreken Nederlands. Indonesische zakenpartners kunnen al bij een eerste gesprek persoonlijke vragen stellen. Bijvoorbeeld over gezin, familie, land of geloof. Dit kan heel direct overkomen, maar is bedoeld om een persoonlijke relatie op te bouwen. Het menselijke element staat voorop, ook als er zaken worden gedaan. Het is belangrijk om een langetermijn-zakenrelatie te ontwikkelen met je Indonesische partner. Neem hiervoor de tijd en stel je geduldig en flexibel op. De eerste begroeting omvat een langzame zachte handdruk met de rechterhand die gepaard gaat met een lichte knik van het hoofd. Sommige mensen geven om persoonlijke of religieuze redenen liever geen hand. In zo’n geval is een contactloze begroeting met twee voor de borst tegen elkaar geplaatste handen een respectvol alternatief. Visitekaartjes worden aan het begin van een vergadering uitgewisseld. Om respect te tonen worden visitekaartjes met 2 handen aangeboden en in ontvangst genomen. Stop een ontvangen visitekaartje niet direct weg, maar bekijk deze goed, zeg er iets positiefs over en leg het daarna op tafel. Over het algemeen is zakelijke kleding in Indonesië simpel en bedekt. Vanwege het warme klimaat is een wit overhemd met een stropdas geaccepteerd, een jasje is niet nodig. Een traditioneel Batik-shirt met lange mouwen of een Batik-jurk is gebruikelijke kantoorkleding. Communiceer duidelijk en beleefd, maar verhef uw stem niet. Hard praten of lachen kan onbeleefd en ongemanierd overkomen. Toon zo veel mogelijk begrip en wees geduldig. Indonesiërs zijn niet zo direct in hun communicatie; let daarom goed op lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Respecteer de hiërarchie binnen de organisatie van je zakenpartner en doorbreek die niet. Binnen Indonesische organisaties zijn de formele onderlinge verhoudingen belangrijk. Ook leeftijd is belangrijk. Jongeren moeten altijd respect tonen aan ouderen. Besteed dus extra aandacht aan het niveau waarop je binnenkomt bij een organisatie. Mooi ingepakte geschenken helpen om persoonlijke relaties op te bouwen. Ze mogen echter niet te groot zijn, met name omdat mensen werkzaam bij de overheid of instellingen geen cadeaus in ontvangst mogen nemen. Is er sprake van een wederzijdse uitwisseling van cadeaus, dan is het geen probleem. Wanneer koffie of thee wordt aangeboden, wacht dan tot de gastheer of -vrouw start of aangeeft wanneer er begonnen mag worden met drinken. Het is verder gebruikelijk om met een vork en lepel te eten, en dus niet met een mes en vork. Bij het afsluiten van de maaltijd wordt de vork neerwaarts op het bord gelegd en de lepel wordt daar kruislings overheen gelegd.

 1. Houd er rekening mee dat de meeste Indonesiërs een islamitische achtergrond hebben en eten en drinken volgens de principes van het geloof.
 2. De eerste ontmoeting is niet bedoeld om meteen zaken te doen, maar draait om de kennismaking tussen twee partijen.
 3. Het is de start van het proces van de ontwikkeling van een duurzame zakenrelatie waarin beide partijen veel tijd en energie steken.

Neem hiervoor ruim de tijd, een jaar is niet vreemd. En bezoek je zakenpartner regelmatig, waarbij je tijd vrijmaakt voor eventuele informele feestjes en bezoek aan familie en vrienden. In Indonesië wordt e-mail relatief weinig gebruikt voor dagelijkse communicatie.

Mensen gebruiken overwegend hun mobiele telefoon, waarbij berichten-apps als WhatsApp, zowel formeel als informeel worden gebruikt. Stuur je een e-mail naar iemand, wijs hem of haar er dan op via een WhatsApp-bericht en geef aan waarom het belangrijk is. De reactie op de e-mail komt vaak via WhatsApp.

Wacht niet te lang met reageren op een bericht, dat kan onbeleefd overkomen.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bent u tevreden over deze pagina? : Do’s-and-don’ts in Indonesië | RVO.nl

Hoe zeg je bedankt in het Balinees?

Zeg ‘terima kasih’ (bedankt in de Indonesische taal) of ‘suksma’ (bedankt in de Balinese taal);

Wat is Hoi in het Indonesisch?

Hoi (interjection): hai.