Peda Solar Pumps

Tips, Advice, Ideas

Welke Motor Olie Heb Ik Nodig?

Welke Motor Olie Heb Ik Nodig
Wanneer het tijd is om de motorolie bij te vullen is het te adviseren om het instructieboekje van jouw auto op te zoeken. Hier staat namelijk in welke olie gebruikt kan worden voor de motor van jouw auto. Er zijn namelijk verschillende motorolie bestaande uit andere viscositeiten en oliesoorten.

Hoe weet ik welke motorolie ik moet hebben?

Welke olie in mijn auto? – Het vinden van de juiste motorolie voor jouw auto is niet altijd even makkelijk. Vroeger was de keus voor een motorolie een stuk eenvoudiger. Je had toen de keuze tussen 10W-40 of 20W-50 olie, Hedendaags is het belangrijk om rekening te houden met de viscositeit en andere specificaties,

 • Viscositeit geeft de dikte van de olie aan.
 • Op de verpakking van de olie staat tussen twee getallen de letter W.
 • Deze letter geeft de vloeibaarheid aan van de olie.
 • De letter W is afkomstig van het woord Winter.
 • Het eerste getal staat voor de viscositeit als de olie koud is, en het tweede getal staat voor de viscositeit als de olie warm is.

Om het brandstofverbruik tegen te gaan, produceren steeds meer fabrikanten een olie die ervoor zorgt dat het brandstofverbruik afneemt. Steeds vaker wordt de 5W-30 motorolie gezien als de standaard in auto’s, maar nóg dunnere oliën doen het ook steeds beter.0W-20 wordt bijvoorbeeld steeds populairder.

Let op: Niet elke motor is geschikt voor een dunnere olie. Een auto kan alleen een 0W-20 olie verdragen als hij hiervoor gemaakt is. Niet alleen het type auto waarover je beschikt heeft invloed op het type motorolie dat je moet gebruiken. Ook het klimaat is een aandachtspunt bij de keuze van een olie. Het klimaat heeft namelijk invloed op het karakter van de olie.

De prestaties van de motor worden hierdoor ook beïnvloed. Aan de hand van de onderstaande vuistregels hopen wij de keus voor een motorolie een stukje makkelijker te maken.

Check altijd het serviceboekje van je auto. In dit boekje heeft de fabrikant vaak al aan de hand van een origineel olie nummer aangegeven welke olie je moet gebruiken. Het maakt geen verschil welk merk je koopt. als het soort olie altijd maar hetzelfde blijft.

Bij Site4Cars kan je makkelijk via je kenteken de correcte olie voor jouw auto vinden. Als je meerdere opties ziet als resultaat betekent dit, dat je auto meerdere soorten olie kan verdragen.

Welke olie is beter 5W30 of 5w40?

De verschillen – Voor 5w30-olie

De kinematische viscositeit ligt tussen 9,3-12,5 mm² / sDynamische viscositeit is 2,9 mPas.

Voor 5w40-olie

De kinematische viscositeit ligt tussen 12,5-16,3 mm² / sDynamische viscositeit is 3,5 mPas.

In de praktijk betekent dit dat elke olie net zo stroperig is bij lagere temperaturen en viskeus blijft bij -30 ° C, maar 5w40-olie presteert beter dan 5w30-oliën bij hogere temperaturen en is effectief tot omgevingstemperaturen van 50 ° C, in plaats van 30 ° C.

 1. ° C.5w40- en 5w30-motoroliën hebben een winterviscositeitsklasse van vijf, wat betekent dat ze effectief zijn tot temperaturen van -30 ° C, en viskeuzer zijn bij zeer lage temperaturen, vergeleken met bijvoorbeeld 10w40-oliën.
 2. Het gevolg is dat 5w40-oliën waarschijnlijk worden gebruikt in krachtigere motoren die hogere bedrijfstemperaturen en -belastingen hebben dan de norm – bijvoorbeeld die in stedelijke omgevingen, die vaak in het verkeer zitten of met bijzonder hoge snelheden worden gereden.
See also:  Welke Telefoons Geen Whatsapp In 2023?

Als uw voertuig niet is ontworpen om op een krachtige manier te rijden, of als u in een meer doordacht, milieuvriendelijk tempo rijdt, zijn 5w30-oliën een goede keuze. Deze zijn doorgaans beter voor bepaalde motoronderdelen, zoals oliepompen, kunnen de motor beter reinigen en hebben een langere levensduur doordat ze een lager temperatuurbereik hebben.

 • Hoe zit het met 5W40 of 10W40 motorolie? De keuze tussen 5w40 motorolie en een alternatief als 10w40 hangt af van de wintertemperatuur in jouw regio.5w40 is beter voor het starten van uw motor bij lage temperaturen, omdat hij gemakkelijker stroomt in deze omgeving.
 • Als de motor loopt en warm is, zijn de verschillen te verwaarlozen; 5w40 en 10w40 hebben beide een hoge viscositeit en beschermen even goed tegen motorslijtage.

Raadpleeg altijd uw gebruikershandleiding bij het kiezen van een motorolie. Lees hoe u uw motorolie controleert en ververst, bekijk ons ​​assortiment of neem op met onze experts voor meer informatie. : 5W30 of 5W40

Wat voor olie gaat er in een motor?

Wat is dan semi-synthetische motorolie of halfsyntheet? – Deze combineert de voordelen van synthetisch enigszins met een lagere prijs. Qua kwaliteit zit deze er tussenin. Voor de meeste motoren is een semi-synthetische olie een prima keuze. De smering en levensduur van deze olie is prima en de kwaliteit van de dopes (toevoegingen) is doorgaans zeer goed.

Welke olie voor benzine motor?

Zit er een verschil tussen olie voor een benzine en diesel auto? – De motorolie die gebruikt wordt voor een benzinemotor, is niet dezelfde olie die gebruikt kan worden voor een dieselmotor. De motorolie die je kunt gebruiken voor een benzinemotor bevat twee letters en start met een s.

Kun je 5W30 mengen met 10W40?

Antwoord van Jos – ANWB Expert U vraagt of u uw motorolie mag bijvullen met 10w40. Om het peil weer op niveau te krijgen is dat geen bezwaar. Het is wellicht niet de voorgeschreven olie bij een verversbeurt maar om bij te vullen is het geen punt.

Wat is beter 10W30 of 10W40?

10W30 of 10W40? – In de handleiding van motorfietsen in Noord-Europa staat vaak 10W30, toch adviseren we in Nederland 10W40, waarom? 10W40 is vrijwel gelijk aan 10W30 met dat verschil dat het bij 10°C hogere buitentemperaturen nog steeds dezelfde dikte houdt. Welke Motor Olie Heb Ik Nodig

Kan je meteen rijden na olie bijvullen?

Olie bijvullen of peilen mag met een koude of warme motor, echter wacht altijd minimaal vijftien minuten als de motor gelopen heeft. Wanneer een verbrandingsmotor in een auto loopt dan wordt de motorolie door het motorblok gepompt.

See also:  Welke Bougie Heb Ik Nodig?

Wat is dikker 5W30 of 5W40?

Antwoord van Erik Jan – ANWB Expert Uw garage heft de motor van uw Lancia Delta voorzien van olie met viscositeit 5W-30. Lancia adviseert 5W-40. Het verschil is de dikte bij zeer hoge olietemperatuur, zeg boven de 100 graden Celsius. De 5W-40 blijft in die omstandigheden wat dikker dan de 5W-30.

Kan 15W40 in benzinemotor?

Motorolie 15W40 is een breed toepasbaar type olie dat geschikt is voor ieder seizoen. Deze olie kan zowel in LPG-, benzine-, diesel- en scheepvaartmotoren worden gebruikt als ook in industriële machines en landbouwvoertuigen.15W40 olie is brandstofbesparend, waarbij je minder hinder ervaart tijdens het koud starten. Lees meer Vind geschikte 15W40 Motorolie voor je auto 1. Vul je kenteken in en vind geschikte 15W40 Motorolie Of 2. Selecteer hieronder zelf je auto en vind passende 15W40 Motorolie Filteren Huidige filters

Viscositeit 15w40 Verwijder dit artikel

Selectie verfijnen Huidige filters

Viscositeit 15w40 Verwijder dit artikel

Kun je 5W40 mengen met 15W40?

Antwoord van Pieter – ANWB Expert U heeft andere olie bijgevuld en vraagt of deze olie kan blijven zitten. De olie die u heeft gevuld (15w40) is niet de juiste voor uw auto. Ik zou u hierom adviseren de olie te laten verversen door de garage en de juiste te laten vullen.

Kan ik andere motorolie gebruiken?

Als het oliepeil minimaal was, kan dat duiden op gebrekkig onderhoud of hoog olieverbruik van de motor. Probeer te achterhalen wanneer de olie voor het laatst is ververst. Als er sprake is van gebrekkig onderhoud, dan is het raadzaam om de motorolie incl.

De filters snel te verversen cq. te vervangen. Motorolie met verschillende eigenschappen/specificaties mengen wordt altijd afgeraden. De olie verliest zijn specifieke eigenschappen en de kwaliteit gaat in vrijwel alle gevallen achteruit. Als in het boekje meerdere geschikte olien staan vermeld, kun je meerdere soorten gebruiken.

Maar nooit gemengd gebruiken. *** Reactie van Leo Ruijgrok: U heeft in december 2015 een gebruikte auto gekocht uit 2004. Ik ga er vanuit dat de onderhoudshistorie niet bekend is. In dat geval zou ik inderdaad minimaal de olie en het oliefilter vervangen zodat u een referentiepunt heeft en weet welke olie er in het motorblok zit.

 1. Nu kunt u ook het verbruik in de gaten houden.
 2. Het lijkt niet onverstandig om gelijk even de bougies en het lucht en brandstoffilter te controleren.
 3. Reactie van Twan69: Ok, ik ga de olie en het oliefilter laten vervangen.
 4. Maar wat is nu de beste olie: 5W30 of 10W40???? *** Reactie van Leo Ruijgrok: De aanbevolen olie voor deze auto is 5W30 API SH *** Reactie van Twan69: Geachte heer Ruijgrok, dank voor uw aanvulling.

Alleen ben ik nu weer in de war. Ik had namelijk opnieuw een vraag gesteld, namelijk wat ik het beste kan gebruiken en wat het verschil is tussen 5w30 en 10w40. Zie ook uw eigen antwoord, waarin u 5w30 aanbeveelt maar ook stelt dat 10w40 voldoet: https://www.anwb.nl/experts/auto/vraag/9a953235-2c14-47f7-afb3-395648313881/wat-is-het-verschil-in-5w30-en-10w40 Ik was voornemens om er 10w40 in te doen, deze is namelijk iets goedkoper.

 • Vandaag zag ik echter dat u hier nog een reactie heeft gegeven, en wel dat de aanbevolen olie 5w30 api sh is.
 • In het instructieboekje wordt deze aanbevolen als het een ander type motor is.
 • Ik heb een zg. EJ-motor.
 • Er wordt geschreven op SG olie te gebruiken.
 • Allemaal termen die mij niets zeggen en waar ik niets van begrijp.
See also:  Welke Koffie In Percolator?

Dus ik had olie bij de Action gekocht: 5w30. Maar hier staat verder geen aanduiding op. Dus blijkbaar is het allemaal niet zo belangrijk? Dus toch maar 5w30 bijvullen maar dan met de aanduiding SG? *** Reactie van Leo Ruijgrok: U vraagt wat het verschil is tussen een 5W30 en een 10W40 motorolie.

 1. Een 5W30 (synthetisch) is in alle omstandigheden dunner dan een 10W40 (half synthetisch).
 2. Over het algemeen wordt 5W30 in deze motor aanbevolen in koudere gebieden.
 3. Bij jaarlijkse verversing voldoet een 10W40 motorolie prima in Nederland.
 4. Ik bedoel dus dat u in Nederland, als u minimaal 1x per jaar de olie ververst, gerust 10W40 kunt gebruiken.

SG is de minimale kwaliteit, SH is van een hogere kwaliteit.

Waar staat 5W40 voor?

6. Wat is viscositeit, en hoe kan ik deze van een motorolie herkennen? – De dikte van een motorolie is een belangrijke waarde. Deze wordt aangegeven door het begrip viscositeit, welke afhangt van de temperatuur. Olie met een lage viscositeit is dun en olie met een hoge viscositeit is dik.

 • Society of Automotive Engineers ) is het internationale instituut dat de norm voor de motorolieviscositeit heeft vastgelegd.
 • De viscositeit van motorolie is bij lage en hoge temperatuur vastgelegd.
 • Zodoende wordt de aanduiding bijvoorbeeld: SAE: 5W30 olie, 10W40 olie, 5W40 olie etc.
 • Het eerste getal met de letter W: hoe lager het getal, des te dunner is de olie bij lage temperaturen (van belang bij koude starts).

De meest voorkomende zijn: SAE: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W. Het tweede getal na de letter W: hoe hoger het getal des te dikker de olie blijft bij hoge motortemperaturen (van belang in de zomer). De meest gebruikte zijn: SAE: 30, 40, 50. Een algemene stelregel is dat: hoe hoger het SAE nummer, hoe hoger de viscositeit.

Welke kleur moet je motorolie hebben?

Olie van goede kwaliteit heeft meestal een helder gele kleur. Let bij een controle van het oliepeil daarom niet alleen op het niveau maar ook op de kleur. De olie in transmissie, achterbrug en hydraulisch systeem heeft een langere standtijd. Handhaving van het niveau is net zo belangrijk als bij de motor.