Peda Solar Pumps

Tips, Advice, Ideas

Welke Koelvloeistof Heb Ik Nodig?

Welke Koelvloeistof Heb Ik Nodig
Wat u het beste kunt doen is onder de motorkap kijken welke kleur vloeistof er in uw auto zit. Ook kunt u het instructieboekje van uw auto raadplegen. Hier staat vermeldt welke koelvloeistof geschikt is voor uw voertuig.

Welke koelvloeistof roze of blauw?

G11 koelvloeistof is geschikt voor auto’s die ouder dan 1997 zijn, deze vloeistof is vaak blauw/groen van kleur. Koelvloeistof G12 is rood/roze van kleur en wordt veel gebruik in auto’s vanaf 1997 en ouder. En tot slot koelvloeistof G13, deze vloeistof wordt vaak gebruikt in auto’s vanaf 2013.

Is de kleur van koelvloeistof belangrijk?

Welke koelvloeistoffen bestaan er? – Rood/roze, geel, blauw, groen zijn de kleuren die de koelvloeistof van jouw auto kan bevatten. De kleur van de koelvloeistof zegt niets over de kwaliteit van de vloeistof, maar dient enkel als herkenning. Hedendaags hebben de auto’s een rood/roze vloeistof (de G12 of G12+).

 • Deze vloeistoffen zijn long-life en dat betekent dat de vloeistoffen nooit vervangen hoeven te worden, tenzij er een lekkage optreed.
 • Andere koelvloeistoffen zijn na circa 2-3 jaar aan vervanging toe.
 • Oelvloeistof bestaat uit water, antivries en additieven.
 • De antivries die voornamelijk uit glycol bestaat, bevat Mono ethyleen glycol (MEG) en mono propyleen glycol (MPG).

Koelvloeistof beschikt over verschillende additieven. Dit is antivries, een middel tegen schuimvorming, een anticorrosiemiddel en een smeermiddel.

Welke koelvloeistof mag overal in?

Geschikt voor – Blauw (G11) Ook wel G11 genoemd. Geschikt voor de meeste modellen auto’s die geproduceerd zijn vóór 1996. Deze vloeistof is gebaseerd op ethyleenglycol en is de goedkoopste variant. Daardoor moet hij ook regelmatiger vervangen worden dan andere varianten. Vrijwel alle auto’s geproduceerd vóór 1996 Rood of roze (G12, G12+, G12++, G13) Geschikt voor de meeste modellen auto’s geproduceerd vanaf 1996. Deze vloeistof wordt vaak ook wel G12 of G12+ genoemd. G12++ en G13 zijn nieuwere varianten van G12 en G12+ en zorgen voor een iets langere levensduur. Deze vloeistof is ook gemaakt op basis van ethyleenglycol, net als G11, maar is van een hogere kwaliteit en bevat geen silicaat. Vrijwel alle personenauto’s geproduceerd vanaf 1996 Doorzichtig/geel (SP12, SP13, SP16,G12, G12+, G12++, G13,) Deze vloeistof is voor grootste gedeelte gelijk aan de rode vloeistof, maar ook geschikt voor andere type auto’s dan personenwagens. Vaak zonder naam aangeduid, maar wordt ook soms aangeduid als G12, G12+, G12++ G13, SP12, SP13 of SP16. Vrijwel alle auto’s Lila (SP12) Geschikt voor vrijwel alle personenauto’s. Vaak aangeduid als SP12. Vrijwel alle personenauto’s Groen (SP14) Een type koelvloeistof dat alleen geschikt is voor auto’s van Peugeot en Citroën. Aangeduid als SP13. Modellen van Peugeot, Citroën Oranje (SP15) Alleen geschikt voor een aantal nieuwe modellen van Opel, Saab en Vauxhall die hogere eisen hebben voor de koelvloeistoffen in hun motor. Dit type koelvloeistof is soms ook fluorescerend (licht op in het donker.) Een aantal nieuwe modellen van Opel, Saab en Vauxhall.

Is het normaal om koelvloeistof bij te vullen?

Wanneer koelvloeistof bijvullen? – Wanneer de koelvloeistof moet worden bijgevuld hangt af van meerdere factoren, waaronder hoe vaak je rijdt en wat de temperatuur buiten is. Het is echter aan te raden maandelijks te controleren of het peil bij een koude motor tussen het minimum en het maximum zit. Zit er minder in? Dan moet je de koelvloeistof bijvullen.

Wat is het verschil tussen G12 en G12 +?

Silicaatvrij (MEG, OAT) Volkswagenbenaming G12/G12+ – De G12 variant is rood/roze van kleur en geschikt voor auto’s vanaf 1997. Vanwege de opkomst van aluminium motoren en de wens voor langere gebruiksduur werd deze variant geïntroduceerd. Dit type bevat geen silicaten en is op basis van organische inhibitoren.

Deze zorgen voor een levenslange corrosiebescherming voor aluminium en ijzerlegeringen. De niet afbreekbare corrosieremmers verlengen de levensduur. Deze coolant biedt daardoor een langere bescherming gemiddeld tot 500.000 km of 6000 uur voor vrachtwagens, en voor personenauto’s tot 250.000 km of 3000 uur.

G12+ werd geïntroduceerd in 2005 en is lila. De kleur is eigenlijk het enige verschil ten opzichte van G12. Waar eerder bij het mengen van G11 en G12 een onaantrekkelijke bruine kleur ontstond, zorgt de nieuwe kleur van de G12+ nu bij mengen voor een acceptabele kleur vloeistof.

Wat gebeurt er als je verkeerde koelvloeistof gebruikt?

Veel ernstige motorschades zijn het gevolg van een niet goed functionerend koelsysteem door het gebruik van de verkeerde koelvloeistof. Moderne auto’s met een verbrandingsmotor zijn voorzien van zeer hoogwaardige en complexe koelsystemen. Deze systemen bestaan uit verschillende metalen met de daarbij horende verschillende eigenschappen.

See also:  Welke Groenten Niet Eten Bij Jicht?

Om de motor probleemloos te laten functioneren is het zeer noodzakelijk uitsluitend de juiste koelvloeistof te gebruiken. Autofabrikanten hebben hun eigen voorschriften wat betreft het gebruik van de juiste koelvloeistof. Het is dan ook essentieel deze strikt te volgen. Tips voor in de werkplaats: • Gebruik uitsluitend door de fabrikant voorgeschreven koelvloeistoffen.

• Er bestaat geen universele koelvloeistof. Pas op met zogenaamde universele/multi-vehicle koelvloeistoffen. • Mengen van koelvloeistof altijd voorkomen. • Na lekkage koppakking ook altijd de koelvloeistof verversen. • Kleur van koelvloeistof is slechts een indicatie over gebruikt product en zegt niets over kwaliteit.

 1. Voor Aziatische automerken wordt vaak een hybride, fosfaathoudende koelvloeistof voorgeschreven (86000CLP).
 2. Silicaathoudende producten zijn hier taboe.
 3. G13 koelvloeistof bevat glycerol.
 4. Hierdoor heeft u een speciale afleesschaal op de refractometer nodig om de vorstbeveiliging juist te kunnen aflezen.

Een goede koelvloeistof moet aan de volgende eisen voldoen: • Moet goede warmteoverdrachtseigenschappen bezitten. • Mag niet stollen of bevriezen bij lage temperaturen. • Moet voldoende hoog kookpunt hebben en dampbellen voorkomen. • Moet het inwendige deel van de motor en koelsysteem beschermen tegen corrosie, erosie en cavitatie.

Wat is het verschil tussen blauw en rood koelvloeistof?

U vraagt wat het verschil is tussen rode en blauwe koelvloeistof. Blauwe of rode koelvloeistof Blauwe koelvloeistof zou van het type G11 moeten zijn. De rode/roze betreft G12 koelvloeistof en beschikt weer over ander additieven waardoor ik vermengen met G11 tóch zou willen afraden.

Kun je water als koelvloeistof gebruiken?

Het is mogelijk om de koelvloeistof bij te vullen met water.

Heeft Action koelvloeistof?

C&C koelvloeistof | Action.com.

Is koelvloeistof universeel?

GEEN UNIVERSELE KOELVLOEISTOF! – De gebruikte metalen in de moderne auto’s in motor en koelsysteem zijn hoogwaardig en verschillend. De autofabrikant specificeert hiervoor zeer bewust de te gebruiken juiste koelvloeistof met de OEM specificaties. De samenstelling van de additieven in de verschilt significant.

 1. Er bestaat geen koelvloeistof, die aan alle eisen kan voldoen; er bestaat dus ook geen universele koelvloeistof (meer).
 2. Er zijn zogenaamde ‘universele’ of ‘multi-vehicle’ producten op de markt, die bijvoorbeeld geschikt zouden zijn voor voertuigen waar een G11, G12, G12+, G12++ of G13 koelvloeistof wordt voorgeschreven.

Deze combinaties zijn technologisch onmogelijk en kunnen slechts betiteld worden als een oververhitte droom. Het MPM advies is dan ook altijd: gebruik uitsluitend de door de autofabrikant voorgeschreven koelvloeistof. MPM kan u alle OEM originele en voorgeschreven soorten koelvloeistof leveren via uw vertrouwde grossier.

Wat is het verschil tussen G12 en G13 koelvloeistof?

Op basis van glycerine, dus milieuvriendelijk – G13 is helder paars/violet van kleur en levert dezelfde uitzonderlijke koel- en antivriesprestaties als G12++. Het grootste verschil is dat er bij de productie de voorkeur is gegeven aan glycerine in plaats van glycol.

 1. De productie van glycerine is veel milieuvriendelijker dan die van glycol.
 2. Het ene middel is een bijproduct van de biodieselproductie, terwijl het andere middel wordt verkregen uit minerale olie.
 3. Huidige schattingen suggereren dat de CO2-uitstoot bij de productie van G13 11% lager is dan bij antivries met glycol.

Afgezien van de voordelen van bescherming tegen bevriezen, is G13 ook voortreffelijk op het gebied van koelen en de bescherming tegen corrosie en kalkafzettingen.

Hoe vaak moet je koelvloeistof vervangen?

Welke soorten zijn er? – Koelvloeistoffen met de aanduiding G12 of G12+ gaan in principe een autoleven mee. Andere soorten verliezen gaandeweg hun werking en moeten om de twee à drie jaar ververst worden. Koelvloeistof heeft diverse additieven, zoals antivries, een middel tegen schuimvorming, een smeermiddel en een anticorrosiemiddel.

Hoe lang kun je rijden zonder koelvloeistof?

Heeft u geen koelvloeistof bij u dan is water een alternatief. Vervolgens kunt u uw auto weer starten en voorzichtig door rijden naar een autobedrijf om uw auto te laten controleren. U kunt doorrijden zolang de temperatuurmeter niet in het rood komt of het waarschuwingslampje uit blijft.

Waarom gaat mijn koelvloeistof snel leeg?

Lekt uw auto koelvloeistof? Dan ziet u vaak als eerst dat er een plasje koelvloeistof onder de auto liggen. In dit geval is er een lekkage ontstaan in het koelsysteem. Koelvloeistof lekkage ontstaat door een lek in de radiateur, waterpomp, slangen of in het ergste geval de koppakking zijn.

See also:  Welke Samsung Heeft De Beste Camera?

Kan je rijden met te weinig koelvloeistof?

Waar moet u op letten bij het vullen van de koelvloeistof? – Wanneer het lampje van de koelvloeistof gaat knipperen of u merkt dat u veel van uw auto vraagt, door bijvoorbeeld zwaarbeladen door de bergen te rijden, dan is het van belang om een veilige plek te zoeken en te stoppen.

Hoe merk je te weinig koelvloeistof?

Bij sommige problemen met de auto of camper is direct ingrijpen onvermijdelijk. Wanneer het peil van de koelvloeistof zakt in de camper of auto, is dit hét moment om direct te achterhalen wat het probleem is. Wanneer je doorrijdt met te weinig koelvloeistof is het risico op motorschade namelijk bijzonder groot. Een zakkend koelvloeistofpeil is gemakkelijk te herkennen:

De temperatuurmeter op het dashboard slaat uit naar rechts of loopt op.Het peil van het reservoir zit onder het minimumniveau (gemakkelijk onder de motorkap te zien).

Herken je een van deze problemen? Dan is het verstandig om te kijken wat het probleem is en hoe dit op te lossen is. Welke Koelvloeistof Heb Ik Nodig

Hoe merk je dat de koelvloeistof op is?

Stap 4 – Bekijk het koelvloeistofreservoir. Het peil controleer je aan de hand van de streepjes op het transparante reservoir. Staat het peil onder het minimum, dan moet je koelvloeistof bijvullen via de draaidop op het reservoir.

Kan je G12 en G12+ mengen?

Easy like Monday morning –

#8

Uit nieuwsgierigheid: is er een bepaalde reden waarom je wilt mengen? Als je een aantal V24 diesel industrieblokken hebt met ieder 80 liter inhoud koelvloeistof en je hebt een berg verschillende vaten koelvloeistof staan, kan ik het me voorstellen. Maar in je fiets gaat 1,5 liter ofzo?

Onderwerp starter #9

De reden voor mijn nieuwsgierigheid is dat ik laatst voor kennis een radiator vervangen heb die was dichtgeslibd met troep. Vroeg me af of dit zou zijn veroorzaakt door mengen in het verleden. En gewoon technische interesse in hoe het nu species zit. Zag, na verder zoeken, ook nog wat tabellen die ook niet allemaal hetzelfde vertellen.

#10

Een poging. G11 (type C) koelvloeistof G11 is van de genoemde soorten het oudste type koelvloeistof. G11 is meestal blauw (soms groen) en bevat silicaten. Silicaten zijn zouten. Heb je een wat ouder motorblok, dan is de kans groot dat je motor G11 kan hebben.

 1. G12 koelvloeistof (type D) Toen er aluminium motorblokken in omloop kwamen, kwam er G12 op de markt.
 2. Deze koelvloeistof is rood, soms geel.
 3. In tegenstelling tot G11, is G12 gebaseerd op Organic Acid Technolgie (OAT).
 4. Dat betekent onder meer dat G12 geen silicaten bevat, waardoor deze niet schadelijk is voor aluminium onderdelen.

Daarnaast bevat G12 verbeterde additieven die je motor helpen beschermen. G12+ koelvloeistof In 2005 kreeg G12 een update: G12+. De verbetering zit ‘m puur in de werkzame additieven. G12+ is paars of kleurloos en wordt ook wel universele koelvloeistof genoemd.

Dat heeft te maken met de mogelijkheden voor mengen, daarover later meer. G13 (G12++) Oké, nu wordt het verwarrend. Want sinds enige tijd is er ook G13 op de markt. Niks aan de hand zou je zeggen. Maar wel als we vertellen dat dit type ook wordt aangeduid als G12++ en (net als G11) silicaten bevat. Kortom: deze nieuwste vloeistof verschilt in een belangrijk opzicht van G12 en G12+, nml silicaten.

Koelvloeistof mengen? Beter van niet Een veelgestelde vraag is of je verschillende typen koelvloeistof kunt mengen. Het antwoord: liever niet. Het voorgeschreven vloeistoftype voor jouw motor is altijd het beste. Wil je toch mengen, raadpleeg dan onderstaande tabel.

Mengopties
Voor jouw motor voorgeschreven: Eventueel te mengen met:
G11 (silicaat houdend, geen OAT) G12, G12+, G13 (G12++)
G12 G12+
G12+ G12
G13 (G12++) (silicaat houdend)

Uit de tabel blijkt dat je voor motoren die G11 vragen, ook alle andere (verbeterde) typen koelvloeistof kunt gebruiken. De reden waarom G11 nog wordt verkocht is de prijs. G11 is gewoon goedkoper. Dus heb je een oudere motor, dan is het prijstechnisch meestal aantrekkelijker G11 aan te schaffen.

See also:  Welke Tv Is Het Beste?

Wat wil zeggen G 12+ op koelvloeistof?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Koelvloeistof G12 of ook wel G12+ genoemd is een silicaatvrije koelvloeistof. Hierdoor is er een langere levensduur en is het uitstekend geschikt voor auto’s na 1997 die beschikken over een aluminium motor.

Daarnaast heeft de koelvloeistof ook een beschermende functie door de toevoeging van nieuwe additieven. De G12+ koelvloeistof kan blank zijn, maar wordt vaker herkend aan de roze kleur. Weet je niet zeker welke koelvloeistof jij nodig hebt? Gebruik onze kentekencheck! En bestel dan de juiste uit ons assortiment! Lees meer Vind geschikte Koelvloeistof G12 voor je auto 1.

Vul je kenteken in en vind geschikte Koelvloeistof G12 Of 2. Selecteer hieronder zelf je auto en vind passende Koelvloeistof G12

Wat is het verschil tussen G11 en G12?

G12 koelvloeistof (type D) – Toen er aluminium motoren in omloop kwamen, kwam er G12 op de markt. Deze koelvloeistof is rood, soms geel. In tegenstelling tot G11, is G12 gebaseerd op Organic Acid Technolgie (OAT). Dat betekent onder meer dat G12 geen silicaten bevat, waardoor deze niet schadelijk is voor aluminium onderdelen. Daarnaast bevat G12 verbeterde additieven die je motor helpen beschermen.

Welke auto blauwe koelvloeistof?

Welke soorten koelvloeistof zijn er? – De keuze voor de juiste koelvloeistof kan lastig zijn omdat er vele verschillende varianten beschikbaar zijn. Autoklusser.nl biedt hulp bij het maken van een keuze met onze MPM koelvloeistoffen. Het is belangrijk om te weten dat het mengen van koelvloeistof niet is toegestaan.

Blauwe koelvloeistof is de oorspronkelijke variant, die vooral tot 1995 werd gebruikt en was op basis van ethyleen glycol. Het is geschikt voor bekende automerken als Mercedes, BMW, Opel, Saab, Volkswagen, Skoda, Audi, Seat en Bentley en wordt aangeduid met type G11. Rode/roze koelvloeistof is een hoogwaardige variant die vrij is van silicaat en beter van kwaliteit. Dit type koelvloeistof is geschikt voor de meeste personenauto’s en VAG-modellen, zoals Volkswagen, Skoda, Audi, Seat en Bentley en wordt aangeduid met G12 of G12+. Er zijn ook vernieuwde versies, zoals G12++ en G13. Transparante/gele koelvloeistof is uitzonderlijk mengbaar met andere soorten koelvloeistof en geschikt voor alle automodellen. Controleer echter altijd voordat u deze vloeistof gebruikt of uw auto hier ook geschikt voor is. Gele koelvloeistof komt vooral voor bij nieuwere modellen van automerken zoals Opel, Saab, Vauxhall, Mercedes en Ford.

: Welke koelvloeistof heb ik nodig? Antwoord op uw vraag

Wat is blauwe koelvloeistof?

Koelvloeistof met een blauwe kleur zijn over het algemeen vloeistoffen van het type G11. G11 is het oudste type koelvloeistof. In deze koelvloeistof zitten silicaten, dat zijn een soort zouten en dit maakt dat deze blauwe vloeistof goed geschikt is voor auto van 1997 of ouder.

Wat is het verschil tussen G11 en G12?

G12 koelvloeistof (type D) – Toen er aluminium motoren in omloop kwamen, kwam er G12 op de markt. Deze koelvloeistof is rood, soms geel. In tegenstelling tot G11, is G12 gebaseerd op Organic Acid Technolgie (OAT). Dat betekent onder meer dat G12 geen silicaten bevat, waardoor deze niet schadelijk is voor aluminium onderdelen. Daarnaast bevat G12 verbeterde additieven die je motor helpen beschermen.

Is koelvloeistof universeel?

GEEN UNIVERSELE KOELVLOEISTOF! – De gebruikte metalen in de moderne auto’s in motor en koelsysteem zijn hoogwaardig en verschillend. De autofabrikant specificeert hiervoor zeer bewust de te gebruiken juiste koelvloeistof met de OEM specificaties. De samenstelling van de additieven in de verschilt significant.

 1. Er bestaat geen koelvloeistof, die aan alle eisen kan voldoen; er bestaat dus ook geen universele koelvloeistof (meer).
 2. Er zijn zogenaamde ‘universele’ of ‘multi-vehicle’ producten op de markt, die bijvoorbeeld geschikt zouden zijn voor voertuigen waar een G11, G12, G12+, G12++ of G13 koelvloeistof wordt voorgeschreven.

Deze combinaties zijn technologisch onmogelijk en kunnen slechts betiteld worden als een oververhitte droom. Het MPM advies is dan ook altijd: gebruik uitsluitend de door de autofabrikant voorgeschreven koelvloeistof. MPM kan u alle OEM originele en voorgeschreven soorten koelvloeistof leveren via uw vertrouwde grossier.