Peda Solar Pumps

Tips, Advice, Ideas

Welke Bougie Heb Ik Nodig?

Welke Bougie Heb Ik Nodig
Bougies online kopen bij Mister-Auto – Bougies zijn er in talloze soorten en maten en het is essentieel dat u bougies uitkiest die geschikt zijn voor uw auto, Welke bougies u kunt kopen, leest u in de handleiding van de auto. Als u bougies online gaat kopen bij Mister-Auto, kunt u ook via het menu op onze website erachter komen welk type bougie bij uw auto past.

Wat voor bougie heb ik nodig voor de scooter?

Bougie Scooter kopen 1-52 van de 301 | Producten per pagina Bestel voor € 54,63 extra voor gratis verzending Bestel voor € 55,73 extra voor gratis verzending Bestel voor € 45,95 extra voor gratis verzending Bestel voor € 59,33 extra voor gratis verzending Bestel voor € 54,63 extra voor gratis verzending Bestel voor € 58,03 extra voor gratis verzending Bestel voor € 57,58 extra voor gratis verzending Bestel voor € 56,13 extra voor gratis verzending Bestel voor € 56,43 extra voor gratis verzending Bestel voor € 58,48 extra voor gratis verzending Bestel voor € 57,48 extra voor gratis verzending Bestel voor € 51,98 extra voor gratis verzending Bestel voor € 58,23 extra voor gratis verzending Bestel voor € 57,78 extra voor gratis verzending Bestel voor € 46,26 extra voor gratis verzending Bestel voor € 53,18 extra voor gratis verzending Bestel voor € 53,98 extra voor gratis verzending Bestel voor € 52,08 extra voor gratis verzending Bestel voor € 57,18 extra voor gratis verzending Bestel voor € 59,03 extra voor gratis verzending Bestel voor € 45,83 extra voor gratis verzending Bestel voor € 45,17 extra voor gratis verzending Bestel voor € 54,18 extra voor gratis verzending Bestel voor € 41,97 extra voor gratis verzending Bestel voor € 57,13 extra voor gratis verzending Bestel voor € 52,03 extra voor gratis verzending Gratis verzending* Bestel voor € 53,67 extra voor gratis verzending Bestel voor € 38,74 extra voor gratis verzending Bestel voor € 43,84 extra voor gratis verzending Bestel voor € 57,13 extra voor gratis verzending Bestel voor € 52,07 extra voor gratis verzending Bestel voor € 52,07 extra voor gratis verzending Bestel voor € 57,93 extra voor gratis verzending Bestel voor € 54,03 extra voor gratis verzending Bestel voor € 8,71 extra voor gratis verzending Bestel voor € 34,95 extra voor gratis verzending Bestel voor € 44,90 extra voor gratis verzending Bestel voor € 56,48 extra voor gratis verzending Bestel voor € 57,03 extra voor gratis verzending Bestel voor € 58,23 extra voor gratis verzending Bestel voor € 53,71 extra voor gratis verzending Bestel voor € 58,73 extra voor gratis verzending Bestel voor € 58,23 extra voor gratis verzending Bestel voor € 56,68 extra voor gratis verzending Bestel voor € 61,23 extra voor gratis verzending Bestel voor € 53,05 extra voor gratis verzending Bestel voor € 55,38 extra voor gratis verzending Bestel voor € 37,53 extra voor gratis verzending Bestel voor € 58,18 extra voor gratis verzending Bestel voor € 44,35 extra voor gratis verzending Bestel voor € 55,18 extra voor gratis verzending 1-52 van de 301 | Producten per pagina Dit onderdeel van scooters is belangrijk omdat een goede verbranding van het mengsel beter is voor de prestaties van je scooter en het milieu.

Een nieuwe plaatsen in je scooter is zo gedaan en kan wonderen verrichten scooters niet goed meer lopen. Je moet de hittegraad van de bougie als eerste weten. De meeste (2-takt) scooters hebben standaard een bougie met hittegraad 6 of 7 geplaatst. Voor snellers scooters is hittegraad 8 het meest geschikt.

Pas op! Een te hoge hittegraad komt de zuiger van scooters niet ten goede!

Welke soorten bougies zijn er?

De bougie, worden ze warme bougies genoemd. Bougies met een korte isolatorneus absorberen minder warmte. bougiebehuizing, worden ze koude bougies genoemd.

Hoeveel soorten bougies zijn er?

Wat zijn de verschillende soorten bougies? – Er zijn vier hoofdtypen, met variaties van elk van verschillende fabrikanten.

: deze bieden doorgaans de langste levensduur. Iridium is een van de meest duurzame metalen bij de fabricage van bougie’s en de centrale elektroden zijn zo klein dat ze een minimale spanning nodig hebben om te vonken. : de grote diameter van koperen bougies maakt ze het meest geschikt voor oudere voertuigen – vaak klassieke auto’s – die historische elektrische normen gebruiken. : in plaats van zachte nikkellegeringen gebruiken platina-bougies platina-schijven, waardoor een extra lange levensduur mogelijk is. : Deze bougies, een langlopende en veelgebruikte categorie, zijn vaak de beste keuze voor motoren van vóór 1970. Soms zijn nikkelbougies geschikt voor modernere motoren, omdat ze bestand zijn tegen hoge druk van bijvoorbeeld een turbocompressor.

Welke bougie heb ik nodig buitenboordmotor?

Boot-Outlet heeft een compleet assortiment bougies van NGK voor de watersport. Zowel voor uw binnen als buitenboordmotor hebben wij de juiste bougie in huis. NGK bougies worden bij de meeste merken gebruikt voor de zgn 1e montage, met deze bougies functioneert uw bootmotor dus optimaal! Boot-Outlet heeft o.a.

 1. NGK bougies voor Johnson, Evinrude, Mercury, Mariner, Tohatsu, Yamaha, Honda en Suzuki buitenboordmotoren,
 2. Voor binnenboordmotoren van Mercruiser, Volvo Penta, OMC en vele andere merken is er een ruime voorraad NGK bougies aanwezig.
 3. Wilt u weten welke NGK bougie er in uw bootmotor hoort dan klikt u op het bougieboek voor de watersport Wilt u een Champion bougie vervangen voor een NGK bougie? Kijk hier voor de referentielijst,

Ook heeft Boot-Outlet nog een heel assortiment met Champion bougies in voorraad. Champion bougies werden als 1e montage gebruikt in de buitenboordmotoren van Johnson, Evinrude, Chrysler en Mercury voordat NGK aan de opmars in de watersport begon. In de moderne Evinrude E-TEC motoren zitten nog steeds Champion bougies Voordat de grote opmars begon van de Japanse buitenboordmotoren was Champion de bougie hoflevernacier voor bijna elke benzine motor die gebruikt werd in de watersport.

Vele Amerikaanse buitenboordmotoren waren voorzien van Champion bougies als deze de fabriek uitkwamen. Of je nu een Johnson, Evinrude, Chrysler of een Mercury buitenboormotor had ( of nu maar even de grote Amerikaanse merken te noemen ) de Champion bougie was de standaard. Ook in de Inboordmotoren was Champion de standaard bougie.

De meeste inboard benzine motoren waren en zijn nog steeds gebaseerd op de Amerikaanse GM motoren en waren dan ook voorzien van de Champion bougies Boot-Outlet heeft nog een heel assortiment met Champion bougies in voorraad. In de moderne Evinrude E-TEC motoren zitten nog steeds Champion bougies.

Welke maat bougie scooter?

Welke maat bougiesleutel scooter? – Met deze alles-in-een bougiesleutel is deze vraag overbodig! Over het algemeen worden de maten 16 en 18 mm bij 4-takt scooters gebruikt en bij 2-takt scooters 21 mm. Deze bougiesleutel past op alle 3 maten! Zoals aangegeven is dit stukje ‘bougiegereedschap’ universeel en voor 2T en 4T geschikt. Om toch enkele populaire scooter modellen te noemen;

 • Piaggio Zip 4t
 • Piaggio Zip 2t
 • Vespa LX
 • Vespa Sprint
 • Sym Mio
 • AGM VX

Welke bougie 4-takt?

Op welke scooter past de NGK bougie CR8EB? – De CR8EB bougie van NGK is geschikt voor de volgende scooters:

Piaggio Zip (4t 2v)Piaggio Fly (4t 2v)Piaggio New Fly (4t 2v)Vespa LX (4t 2v)Vespa LXV (4t 2v)Vespa S (4t 2v)Vespa Primavera (4t 2v)Vespa Sprint (4t 2v)

De CR8EB bougie kan alleen op 4-takt scooters.2-takt Piaggio en Vespa scooters hebben een bougie met de maat BPR8ES.De bougie kan op 25km en 45km varianten, dat maakt geen verschil.

Wat gebeurt er bij verkeerde bougie?

Waarop moet je letten bij het vervangen van bougies? – Een verkeerde bougie in je motorfiets kan leiden tot een onbevredigend draaiende motor of vermogensverlies en kan ook een negatieve uitwerking hebben op het benzineverbruik of het startgedrag. In extreme gevallen kan zelfs ernstige schade aan het motorblok optreden.

Schroefdraaddiameter/zeskant Structuur Ontstoringsweerstand
A 18 mm / 25,4 P Naar voren geschoven isolatorpunt R Weerstand 2 + Hete typen
B 14 mm / 20,8 M Compacte bougie Z Inductieve weerstand 4 +
C 10 mm / 16,0 U Glijvonktype of extra vonken per impuls 5 +
D 12 mm / 18,0 6 +
E 8 mm / 13,0 7
AB 18 mm / 20,8 8
BC 14 mm / 16,0 9
BK 14 mm / 16,0 10 Koude typen
DC 12 mm / 16,0

table>

Schroefdraadlengte Constructie-eigenschappen Elektrodenafstand E 19,0 mm B Vaste SAE-aansluitmoer (CR8EB) isolatorpunt Leeg Motorfiets: 0,7-0,8 mm; auto: 0,8-0,9 mm EH 19,0 mm, halve uitvoering CM Schuin uitgevoerde massa-elektrode; compact type (isolatorlengte: 18,5 mm) -8 0,8 mm H 12,7 mm CS Schuin uitgevoerde massa-elektrode; compact type (isolatorlengte: 18,5 mm) -9 0,9 mm L 11,2 mm G, GV Racebougie -10 1,0 mm F Conische afdichting I Iridiumelektrode -11 1,1 mm A-F-10,9 mm IX Iridiumbougie -13 1,3 mm B-F-11,2 mm J 2 massa-elektroden (speciale vorm) -14 1,4 mm B-EF-17,5 mm K 2 massa-elektroden -15 1,5 mm BM-F-7,8 mm -L Verlaagde temperatuurwaarde Leeg Compacte bougie -LM Compact type (isolatorlengte: 14,5 mm) BM-9,5 mm N Speciale massa-elektrode -S Speciale afdichtring BPM-9,5 mm P Platina-elektrode -E Speciale weerstand CM-9,5 mm Q 4 massa-elektroden S Standaardtype T 3 massa-elektroden U Halfglijdendevonk-type VX Platinabougie Y Middenelektrode met V-inkeping Z Speciale constructie

Is elke bougie hetzelfde?

Welke Bougie Heb Ik Nodig Benzinemotoren doen het brandstof-luchtmengsel in de cilinders met behulp van bougies ontbranden. Ze verschillen van elkaar met betrekking tot het aantal elektroden en de materialen waarvan ze gemaakt zijn, en de productie ervan wordt door een groot aantal bedrijven verricht.

Kan je zelf bougies vervangen?

Met het juiste gereedschap is de vervanging van bougies ook voor doe-het-zelvers meestal geen probleem. Treden er toch problemen op, kan men zich eventueel met de vuistregels behelpen, maar let er wel op dat dit geen optimale oplossing is.

Wat is de goede kleur bougie?

Keuzehulp bougie Voor het vervangen van een bougie gebruikt u een bougiesleutel. Zorg dat de omgeving van de bougie schoon is zodat er geen vuil in de motor terecht komt. Nadat u de oude bougie verwijderd heeft kunt u de bougie lezen. U kunt aan de hand van de kleur bovenop de bougie controleren of de verbranding van de motor goed is.

 1. De beste verbranding kunt u herkennen aan een Koffiebruin/melk kleur.
 2. Roetaanslag duidt op een lage compressiedruk, slechte verbranding of een te rijk mengsel.
 3. Wanneer een bougie wit is aangeslagen duidt dit op een te heet geworden bougie.
 4. De oorzaak is meestal een te kleine sproeier of een te lage hittegraad van de bougie.

Advies is dan om een bougie te nemen met een hogere hittegraad. Bij de snellere cilinders zijn ‘’koudere” bougies noodzakelijk omdat een ‘’race” cilinder vaak hoogtoerig is. Om beschadiging van de schroefdaad te voorkomen kunt u het beste de bougie met de hand zover mogelijk indraaien om er zeker van te zijn dat de bougie recht gemonteerd zit.

Advies als u de bougie vervangt ook de bougiekabel en bougiedop te controleren. Een verouderde bougiekabel herkend u aan poreusheid (scheuren in de kabel)Wanneer een bougiedop niet meer goed ‘’klikt” kunt u het beste de bougiedop vervangen.‘’Spark plug” is de Engelse benaming van de bougie. Let op, een bougie mag alleen vervangen worden bij een koude motor! Dit heeft te maken met de uitzetting door de warmte

: Keuzehulp bougie

Welke kleur moet je bougie hebben?

FS1 forum

Een veel gestelde vraag op ons forum is “Is mijn brommer goed afgesteld??”. Vaak volgt hier het standaard antwoord uit “Check de kleur van je bougie!”. Om het wat makkelijker en duidelijker te maken is dit artikel geschreven. Na het lezen van dit artikel kan je bougie perfect “aflezen”!
Allereerst moeten we er zeker van zijn dat je de correcte bougie in je FS1 hebt zitten. Je kunt niet zomaar een willekeurige bougie in je FS-1 draaien. Het verschilt per motorische setup welke bougie je moet gebruiken. Nu vraag je je misschien af, waarom? Nou, iedere bougie heeft een nummer. Dat nummer zegt iets over de specificaties van de bougie. Waar het ons vooral om gaat is de warmtegraad van de bougie. Een voorbeeld: NGK B8HS, de B8 verteld ons dat het een bougie is met hittegraad 8. Dit is vrij “koud”. Een NGK B6HS is weer “warm”. Welke bougie bij welke motorische setup hoort, wordt hieronder globaal uitgelegd. Let op! Dit zijn alleen richtlijnen!

NGK B6HS: Voor originele FS1’s (45 km/h) NGK B7HS: Voor iets opgevoerde FS1’s (+/- 65/70 km/h) NGK B8HS: Voor opgevoerde FS1’s (+/- 80/85 km/h) NGK B9HS: Enkel voor hele snelle FS1’s of voor opgevoerde FS1’s op warme zomerdagen

Wanneer je een te warme bougie (bijvoorbeeld NGK B6HS) in een opgevoerde FS-1 draait, bestaat er een kans dat je motortje gaat pingelen. Dit houdt in dat het mengsel te vroeg ontbrandt en niet optimaal ontbrand. Dit kan grote gevolgen (schade!) hebben aan de motor, tot gaten in zuigers aan toe! Als je een te koude bougie in een FS1 draait, dan komt de bougie niet op temperatuur en presteert de motor veel minder. Hieronder staan een aantal foto’s van bougies, met daarbij hun uitleg:

Nieuwe bougie Dit is een brandschone bougie, zo komen ze uit de fabriek rollen.
Koffiebruin en schoon Zo zien we ze graag. Zo moet je bougie eruit zien. Koffiebruin. Dit duid op een goed mengsel en goedeonsteking! Je bougie moet er in grote lijnen zo uit zien!
Zwart en nat Deze bougie laat ons zien dat de ontsteking misschien verkeerd staat. De ontsteking is niet in staat om al het mengsel te verbranden. Het kan ook zijn dat je te vet smeert (mengsmering).
Zwart De bougie op deze foto laat ons zien dat het mengsel te rijk was, of de bougie te koud was. In het eerste geval moet er een kleinere sproeier in. Als de bougie te koud blijkt te zijn, moet er een warmere bougie in.
Wit Een witte bougie duid erop dat het mengsel te arm is, de ontsteking te vroeg of de bougie te warm. In het eerste geval moet er een grotere sproeier in. Wanneer de ontsteking te vroeg staat, moet deze later gezet worden. Als de bougie te warm blijkt te zijn, moet er een koudere bougie in.
Electrode beschadigd Deze foto laat ons zien dat de electrode ernstig beschadigd is. Dit kan erop duiden dat de motor te heet is geworden. De oorzaak hiervan kan een te arm mengsel zijn, een te hete bougie of een ontsteking die te vroeg staat.

/td>

FS1 forum

Hoe vaak moet je bougies vervangen?

Bougies hebben geen vastgelegde levensduur, echter wordt de grens vaak gesteld dat ze na ongeveer 20.000 tot 30.000 kilometer aan vervanging toe zijn. Heeft u bougies van hoogwaardig materiaal zoals Platinum of Iridium, dan gaan ze vaak langer mee, soms tot wel 90.000 km.

Welke bougies in mijn motor?

+ Plus Wie op zoek is naar nieuwe onstekingskaarsjes voor zijn motor, kan soms behoorlijk de weg verliezen. Steeds vaker wordt voor bijna elk motormodel wel een specifieke bougie ontwikkeld en bovendien hanteert ieder merk zijn eigen codering. Om de verwarring nog eens te vergroten, kun je kiezen voor een bougie van drie euro, maar ze zijn er ook van 80 euro Hoewel het maar een klein onderdeel is, speelt de bougie een grote rol in het geheel.

 1. Zonder bougie immers geen vonken en zonder vonken vindt er geen ontbranding van het brandstofmengsel plaats.
 2. En zal de motor dus niet lopen.
 3. Een bougie werkt als volgt: op de midden-elektrode wordt door de bobine een enorm hoge elektrische spanning gezet.
 4. De spanning wordt zelfs zo hoog, dat er via de middenelektrode spontaan een vonk overspringt naar de massa-elektrode.

Dat bekende vonkje zorgt er dus voor dat er een ontploffing plaats vindt in de verbrandingskamer, waardoor de zuiger naar beneden geduwd wordt en de krukas gaat draaien. De spanning op de bougie kan – afhankelijk van hoe modern de motor is, oplopen van tienduizend tot wel dertigduizend volt! Bij een gemiddeld toerental van 4.000 toeren per minuut moet de bougie dus zo’n 33 keer per seconde vonken.

Bovendien moet het tijdstip waarop die vonk overspringt perfect getimed te zijn. De timing beïnvloedt namelijk de kwaliteit van ontbranding en is van enorm belang voor de prestatie en efficiëntie van de motor. Bij een te vroege vonk zal de motor slecht presteren en heetlopen; een te late vonk gaat ook ten koste van de prestaties.

Ook de temperatuur waaronder de bougie zijn werk moet doen is van essentieel belang. Wordt de bougie te heet, kan dit leiden tot voortijdige en ongecontroleerde ontbranding. Dit wordt ook wel pingelen of kloppen genoemd. De bougie krijgt in zo’n geval het karakter van een gloeibougie in een diesel.

 1. Dit kan gebeuren vanaf 850 graden Celsius.
 2. Blijft de bougie echter te koud, namelijk beneden de 450 graden, dan zullen niet alle roetdeeltjes in de verbrandingskamer verbranden.
 3. Dit betekent dat de zelfreinigende werking wegvalt en er roetdeeltjes neerslaan in de verbrandingskamer en achterblijven op de bougie.

Die roetdeeltjes zullen op den duur de ontsteking ook negatief beïnvloeden. Om optimaal te kunnen werken, heeft de bougie dus een bepaald temperatuurvenster nodig. Daarbinnen functioneert hij goed. Nu is de temperatuurontwikkelingen in de verbrandingsruimte bij vrijwel elke motor anders.

Het is zeer afhankelijk van het vermogen dat uit een motorblok wordt gehaald en van de bouwwijze en het maximum toerental. Vandaar dat een motorfabrikant precies voorschrijft welke bougie je moet gebruiken in jouw motor. Het is erg belangrijk de bougie met het juiste warmtewaarde voor jouw motor te gebruiken; dit komt hele precies.

Kies je een willekeurige andere bougie, dan zal dat zeker tot problemen leiden. Dat kan zijn van matig presteren met een hoger benzineverbruik, tot pingelen met verregaande gevolgen, zoals een kapotte zuiger. De warmtewaarde van een bougie wordt bepaald door de hoeveelheid warmte die een bougie kan afvoeren.

 1. De warmte die ontstaat in de verbrandingsruimte en dus ook op de neus van de bougie terecht komt, wordt via de schroefdraad en de afdichtring en via de middenelektrode naar de isolator van de bougie afgevoerd.
 2. Deze isolator is gemaakt van keramisch materiaal en loopt door de hele bougie, van de aansluiting van de bougiedop tot aan de isolatorneus.

Door het contactvlak met de isolator en de verbrandingruimte groter of kleiner te maken, kan men dus bepalen hoeveel warmte er afgegeven wordt aan de behuizing: bij bougies met een hogere temperatuurbelastbaarheid is dit oppervlak groter. Deze bougies zijn dus geschikt voor werken onder hoge temperaturen, het zijn zogenaamde ‘hete bougies’.

 • Bij bougies met een lagere temperatuurbelastbaarheid is het contactvlak juist kleiner.
 • Er wordt dan minder warmte afgevoerd.
 • Dit heet een koude bougie en de warmte wordt goed vastgehouden in de bougie zelf, zodat de bougie goed zelfreinigend blijft.
 • Om de specifieke kenmerken van elke bougie weer te geven, heeft elk merk bougie zijn eigen codering.

De meest gebruikte bougies zijn van het Japanse merk NGK. Maar ook Denso, Bosch en Champion brengen bougies voor motoren op de markt. Een nieuwe bougie kost niet de wereld, je koopt de simpelste uitvoering al vanaf een euro of drie. Natuurlijk kun je ook kiezen voor duurdere versies, zoals de moderne iridium-bougies.

 • Deze hebben een kleine punt van een zeer slijtvaste iridium-legering die op de middenelektrode is gelast via een laser.
 • Zo’n hele minuscule middenelektrode geeft een krachtigere vonk en daarnaast gaat zo’n bougie langer mee, omdat het materiaal van de middenelektrode slijtvaster is en minder wegbrand tijdens het vonken.

Deze iridium-bougie is slechts een van de vele innovaties die de laatste decennia plaats vinden op het gebied van onstekingstechniek. Er bestaan bijvoorbeeld ook al bougies met platina en gouden middenelektroden, bougies met meerdere massaelektroden of zelfs met een ring las massaelektrode.

 • Het doel is in vrijwel alle gevallen om een zo krachtig mogelijke vonk te realiseren om het tegenwoordig steeds armere benzine-lucht mengsel toch goed te kunnen ontsteken.
 • Daarbij is de sky tegenwoordig de limit: er worden steeds vaker hele specifieke bougies ontwikkeld, maar betaal je dan natuurlijk ook wel voor.

Afhankelijk van de motor gaat een bougie normaal gesproken tussen de tien- en vijftigduizend kilometer mee. Wanneer je doorrijdt met een bougie die versleten is, zul je dat zeker merken aan de het starten en aan de rijprestaties. De motor zal, ondanks een goed afgestelde carburateur of goed functionerende injectie, minder mooi lopen, het vermogen zal merkbaar terug lopen en motor hapert of stottert bij het optrekken.

 1. Bij een motor met twee of meer cilinders zullen de overgebleven bougies het werk moeten opvangen, waardoor de motor mogelijk te warm wordt.
 2. Een versleten bougie is te herkennen aan verweerde of afgeronde midden- en massa-elektrode door vonkerosie, en aan de te grote opening tussen beide elektroden.
 3. Als die afstand te groot wordt voor de vonk om goed te kunnen overbruggen, zal de motor dus ‘overslaan’ en slecht lopen.

Ook belast dit het ontstekingssysteem en dat kan – naast een verhoogd brandstofverbruik – ook leiden tot schade aan andere ontstekingsdelen. De bougie is dus maar een heel klein onderdeel in je motor, maar wel van heel erg groot belang. Het correct doorsturen van de spanning uit de bobine naar de elektroden voor een perfecte timing van het ontstekingsmoment en een goede warmteafvoer van de bougie zijn belangrijke voorwaarden voor het goed functioneren van je tweewieler.

Hou je daarbij dus altijd aan de fabrieksvoorschriften en kies de juiste bougie. Een kleine moeite en je motor is je er dankbaar voor! DE JUISTE AFSTELLING? Van de conditie en het uiterlijk van de isolatorneus en de elektroden is veel af te lezen over de conditie van je motor. Het is dus belangrijk af en toe de bougies te bekijken.

In het ideale geval, bij een goed functionerende motor, is de kleur van de isolatorneus ‘koffie-met-melk-bruin’. Een matzwarte laag betekent vaak dat de bougie onder de zelfreinigingstemperatuur gefunctioneerd heeft. De oorzaak daarvoor kan zijn dat er alleen korte stukjes met de motor gereden worden, of dat er gekozen is voor een te koude bougie.

Ook kan het erop wijzen dat de carburateur te rijk staat afgesteld, de afstand tussen de middenelektrode en de massaelektrode te groot is, of dat het luchtfilter verstopt zit, zodat er relatief te weinig lucht in de motor komt. Heeft zich vochtig roet of olie afgezet op het deel van de bougie dat zich in de verbrandingsruimte bevindt, dan kan dat mogelijk komen doordat er teveel olie in de verbrandingskamer terecht is gekomen, een sterke aanwijzing dat de motor versleten is.

Waarschijnlijk zijn dan de zuigers, zuigerveren en/of klepgeleiders aan het eind van hun latijn. Wanneer witte, bloemkoolachtige afzettingen voorkomen op de isolatorneus en de massa-elektrode is een mogelijke oorzaak dat de motor te arm staat afgesteld en dat de bougie te warm wordt.

Hoeveel Nm moeten bougies?

11.1 SCHADE AAN DE BOUGIE Een dikke ouderwetse bougie zet je met zo’n 25 à 35 Nm vast, maar als je dat bij een moderne bougie zal doen, dan heb je grote kans dat het keramisch gedeelte onder de kraag gaat scheuren. Dat zie je niet aan de buitenkant, want de kraag zit achter het metalen gedeelte.

Hoe kan ik mijn buitenboordmotor sneller laten varen?

Gebruik een hydrofoil op je buitenboordmotor – Door een hydrofoil op je buitenboordmotor te gebruiken, wordt je motor efficiënter en kun je je boot sneller laten varen. Dit komt doordat de hydrofoil er voor zorgt dat de waterdruk rondt de schroef toeneemt, waardoor met hetzelfde vermogen meer water verplaatst kan worden.

Maar dat is niet het enige voordeel. Door een hydrofoil op je buitenboordmotor wordt je boot zuiniger, sneller, komt je boot sneller in plané en kun je gemakkelijker sturen door een verhoogde stabiliteit. Een hydrofoil op je buitenboordmotor zorgt er gegarandeerd voor dat je sneller kan varen met je boot en heeft ontzettend veel voordelen.

Lees hier ons uitgebreide artikel over een hydrofoil op je buitenboordmotor !

Wat is de reden van een zwarte bougie?

Zwarte koolstofafzetting? – Zwarte bougies zijn een teken van een zwakke vonk of te veel brandstof in het lucht-brandstofmengsel. Koolafzetting kan zich ophopen als gevolg van tal van storingen: een vastzittende choke, een verkeerd afgestelde vlotter van de carburateur, een beschadigde carburateurnaaldklep, een laag uitgangsvermogen van de bobine, hoge weerstand in de bougiekabels, een lekkende injector of beschadigde zuurstof- of koelvloeistofsensoren.

Hoe kun je zien of een bougie kapot is scooter?

Zo klein als hij is, een bougie kan in geval van defect grote problemen veroorzaken: hoog brandstofverbruik, ontstekingsfouten, moeilijk starten en klopgeluiden in de motor, etc. Wat zijn de symptomen van slechte bougies? Hoe vaak moeten we ze vervangen? Het herkennen van de tekenen van versleten bougies beloont je met een aanzienlijk betere brandstofefficiëntie en soepel rijden.

In de bougie zit een elektrode die tegen hitte geïsoleerd is door zijn witte porseleinen huls. Hij ontvangt elektriciteit voor de vorming van een vonk via de centrale elektrode die met de bobine van je wagen is verbonden. Het onderste deel van de bougie heeft een schroefdraad waarmee het in de cilinderkop van je motor zit geschroefd.

Het onderste uiteinde steekt verder in de verbrandingskamer waar de verbranding van het lucht-brandstofmengsel plaatsvindt.

Hoeveel mm is een bougie?

Vorige week heb je nog kunnen lezen hoe de ouderwetse carburateur werkte, en daarvoor hebben we de moderne injectie uitgelegd, We weten dus inmiddels echt wel hoe het brandbare goedje ín de cilinder komt, dus kijken we nu naar de ontbranding. Hoe vindt die plaats, en wat is er zo belangrijk aan de goede timing van deze ontbranding? Hoe werkt de bougie? Een bougie bestaat uit twee metalen contacten, die minder dan een millimeter van elkaar staan.

Op deze twee ‘elektroden’ wordt een enorm hoge elektrische spanning van zo’n 30.000 volt gezet, waardoor een vonk overspringt, die het lucht-brandstofmengsel aansteekt. De verbranding van het gecomprimeerde mengsel gaat razendsnel. Sommige motoren halen tegenwoordig bijna 17.000 tpm, en dat betekent dat er in elke cilinder meer dan 140 verbrandingen per seconde plaatsvinden! Een verbranding duurt dan ook maar twee milliseconden.

Veel mensen denken daarom onterecht dat het explosies zijn. Bij een explosie verbrandt een mengsel spontaan, op diverse plaatsen tegelijk. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als het mengsel te arm is of de motor te heet, of als er een slechte kwaliteit brandstof wordt getankt.

 1. Dan ‘pingelt’ de motor.
 2. Dan ontstaan er explosies, waarbij drukpieken optreden die de motor ernstig kunnen beschadigen.
 3. Een normale verbranding loopt echter heel geordend.
 4. Eerst worden de lucht- en brandstofdeeltjes, die tussen de twee bougie-elektroden passeren, door de hoge elektrische ‘ontsteekspanning’ gevangen en gericht – of beter: geïoniseerd.

Als de deeltjes netjes op een rij staan, kan er een stroom gaan lopen van de ene elektrode naar de andere. Dat is de vonk. Als de stroom eenmaal loopt, daalt de elektrische spanning tot een lager niveau, de ‘brandspanning’. In die periode loopt de temperatuur tussen de elektroden op tot enkele duizenden graden. Het is belangrijk dat de vonk op het juiste moment- en alleen tussen de elektroden overspringt. Daarom worden de binnenste elektrode en de metalen buitenhuls, waaraan de massa-elektrode zit, van elkaar gescheiden door een porseleinen huls, die voor elektrische isolatie zorgt.

 • Het porselein is aan de buitenzijde geglazuurd om te voorkomen dat er vuildeeltjes op komen die kruipstromen kunnen veroorzaken.
 • Om warmte beter af te voeren is er aluminiumoxide in het porselein meegebakken.
 • De bougie zou anders te heet kunnen worden.
 • Dan zouden de elektroden kunnen smelten of het porselein zou kunnen barsten.

De warmteafvoer mag echter ook niet te groot zijn, want dan zouden er in de verbrandingskamer koolstofafzettingen op de massa-elektrode en de isolatorvoet kunnen ontstaan. Koolstof geleidt elektriciteit en dus zou de elektriciteit via de koolstof kunnen gaan lopen, zonder dat er een vonk ontstaat.

 • De bougie moet dus wel heet genoeg worden om schoon te ‘branden’.
 • Nu wordt niet elke motor even heet, dus moet ook de mate van warmteafvoer van bougies voor elke motor worden aangepast.
 • Dat gebeurt door de lengte van de isolatorvoet en daarmee de grootte van het contactvlak met de buitenhuls, waarop de zeskant voor de bougiesleutel zit, te variëren.

Er is in dat kader ook enige tijd geëxperimenteerd met glijvonkbougies, waarbij de vonk via de isolatorneus moest glijden om naar een van de vier aan de zijkant geplaatste elektroden over te springen. De glijvonk verbrandt eventuele koolstofaanslag. Ontwikkelingen Vroeger was de afstand tussen de elektroden van een bougie 0,6 mm.

 • Tegenwoordig draaien motoren regelmatig met heel arme mengsels, waardoor de afstand tussen de elektroden omhoog moet om er genoeg brandbaar mengsel tussen te krijgen.
 • Tegenwoordig is 1 mm normaal.
 • Daarnaast worden nu ook hogere compressieverhoudingen gebruikt om motoren zuiniger te maken.
 • Door deze beide factoren is er tegenwoordig een hogere vonkspanning nodig dan vroeger.

Vroeger leverde de bobine een spanning van 10.000 volt, tegenwoordig is dat vaak 30.000 tot 40.000 volt. Om daarbij een goede en zelfs betere levensduur te verkrijgen, hebben de duurdere bougies een smalle punt van materialen die nauwelijks kunnen wegbranden, zoals platina, iridium of titanium.

 1. Dit soort bougies gaat tot wel 60.000 kilometer mee.
 2. Een verdere verbetering, die we in de nabije toekomst gaan zien, is de plug top-bougie.
 3. Bij deze bougies is de isolator met 8,5 mm verlengd, terwijl de hoogspanning via een spiraalveer wordt overgebracht naar een komvormige connector, die boven op de isolator is geplaatst.

Door deze nieuwe verbinding ontstaat een beter elektrisch contact en is er minder risico op doorslaan. Ook de elektromechanische storingspuls is kleiner. De nieuwe plug top-bougies zijn verder voorzien van ‘dubbelplatina’-elektroden, waarbij zowel de massa-elektrode als de centrale elektrode via een laser-lasproces is voorzien van een platina slijtlaag.

Zowel Bosch als Beru produceert deze bougie. Ecoflash vervangt bougie Bougies met elektroden gaan in de toekomst wellicht helemaal verdwijnen. De Duitse bougie-fabrikant Beru heeft namelijk een geheel nieuw ontstekingssysteem ontwikkeld. Bij dit Ecoflash-systeem wordt geen bougievonk meer gebruikt, maar wordt een hoogfrequent elektromagnetisch veld in de verbrandingskamer opgewekt.

Dit veld zorgt voor een ionische voorlading en geeft ver-volgens een energie-explosie, waardoor een breed verbrandingsveld ontstaat. Dit zorgt voor een snelle en volledige verbranding. De verbranding kan hiermee in principe op elke gewenste plek in de cilinder beginnen, aangezien je niet bent gebonden aan de plek van de elek-troden. Redactie De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Heeft een 4-takt een bougie?

Welke kleur moet de bougie hebben? – Bij een 4-takt scooter moet de bougie altijd grijs zijn. Je kunt dus niet aflezen aan de bougie of de scooter goed is afgesteld.Bij een 2-takt scooter is dit wel mogelijk. Dan moet de kleur koffiebruin zijn. Een witte bougie betekend een te arm/weinig mengsel.

En een zwarte bougie een te rijk/veel mengsel. Dit kan je afstellen met een sproeier. Bougie NGK CR8EB voor Piaggio Zip en Fly, Vespa Sprint, Primavera, LX en S. Ga je onderhoud ple. €6,99 €9,99 Excl. BTW: €5,78 Doorzichtig kapje bij de cilinder/bougie voor de Vespa Sprint en Primavera. Nieuw en exclusief,

€19,95 €39,95 Excl. BTW: €16,49 Bougiesleutel in maat 16 x 100mm. Geschikt voor veel 4-takt scooters.Zelf je bougie vervangen? Dan h. €6,99 €9,99 Excl. BTW: €5,78 Tags:,,,,,,,,,,,,,, : Bougie NGK MR8BI-8 voor Piaggio Zip en Vespa i-get

Welke bougie 2-takt?

Welke kleur moet de bougie hebben? – Bij een 2-takt scooter moet de kleur van de bougie koffiebruin zijn. Een witte bougie betekend een te arm/weinig mengsel. En een zwarte bougie een te rijk/veel mengsel. Dit kan je afstellen met een sproeier.

Merken NGK Model: BPR8ES NGK Beschikbaarheid: Op voorraad

  Wat is het verschil tussen een gewone en longlife bougie?

  Wat is het verschil tussen een standaard bougie en een longlife bougie – Het grote verschil tussen een standaard bougie en een longlife bougie zit in de toegepaste materialen. Gebruikt men voor de belangrijkste onderdelen, namelijk de elektroden, bij een standaard bougie een koperlegering en worden er bij de longlife bougie iridium en platinum toegepast.

  • Iridium bougies zijn momenteel de meest hoogwaardige oplossing.
  • Iridium is een van de hardste edelmetalen en met een smeltpunt van 2450 graden zijn deze bougies zeer goed bestand tegen vonkerosie.
  • Gaat de standaard bougie gemiddeld tussen de 15.000 en 30.000 kilometer mee, zo gaat een longlife bougie gemakkelijk 60.000 kilometer of wel meer mee.

  Dit is wel afhankelijk van automerk en zelfs type. Met name de besparing in tijd van vervangen en de constantere vonkopbrengst zijn een argument waarom men deze bougies meer en meer toepast.

  Welke bougie 2-takt scooter?

  Welke kleur moet de bougie hebben? – Bij een 2-takt scooter moet de kleur van de bougie koffiebruin zijn. Een witte bougie betekend een te arm/weinig mengsel. En een zwarte bougie een te rijk/veel mengsel. Dit kan je afstellen met een sproeier.

  Merken NGK Model: BPR8ES NGK Beschikbaarheid: Op voorraad

   Welke Hittegraad bougie scooter?

   Zoekt u de juiste bougie voor uw Yamaha Aerox ? Hier vindt u alle bougie’s die passen op uw Yamaha Aerox. Wij raden u aan om ook een nieuwe bougiedop en bougiekabel te bestellen. Heeft u een standaard cilinder dan wordt meestal een bougie met hittegraad 6 of 7 gebruikt.

   Wat als bougie kapot is scooter?

   Mogelijke problemen: –

   Lege accu: De accu van je scooter kan leeg zijn als je de scooter al een tijdje niet hebt gebruikt of als je de lichten of andere accessoires te lang hebt laten branden. Je kunt de accu opladen of vervangen om het probleem op te lossen. Kapotte bougie: De bougie is een essentieel onderdeel van de ontsteking van de scooter. Als de bougie kapot is, kan de motor niet starten. Je kunt de bougie vervangen om het probleem op te lossen. Verstopt luchtfilter: Als het luchtfilter verstopt is, kan er onvoldoende lucht in de motor komen, waardoor de scooter niet start. Je kunt het luchtfilter reinigen of vervangen om het probleem op te lossen. Verstopte brandstoffilter: De brandstof filter kan verstopt raken als er vuil of roest in de brandstof zit. Hierdoor kan er onvoldoende brandstof in de motor komen, waardoor de scooter niet start. Je kunt het brandstoffilter vervangen om het probleem op te lossen.

   Een scooter die niet start kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een lege accu, kapotte bougie, verstopte luchtfilter of een verstopte brandstoffilter. Gelukkig zijn deze problemen vaak op te lossen door de betreffende onderdelen te vervangen of te reinigen.

   Wat is de reden van een zwarte bougie?

   Zwarte koolstofafzetting? – Zwarte bougies zijn een teken van een zwakke vonk of te veel brandstof in het lucht-brandstofmengsel. Koolafzetting kan zich ophopen als gevolg van tal van storingen: een vastzittende choke, een verkeerd afgestelde vlotter van de carburateur, een beschadigde carburateurnaaldklep, een laag uitgangsvermogen van de bobine, hoge weerstand in de bougiekabels, een lekkende injector of beschadigde zuurstof- of koelvloeistofsensoren.